A járvány az ipari termelést is visszarántotta

Az első negyedévben a nyers adatok szerint 5,9 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint 6,4 százalékkal csökkent az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A visszaesés főként a feldolgozóiparban tapasztalt 6,3 százalékos csökkenésnek tulajdonítható, de a villamos- és hőenergia előállítása, a gáz termelése, illetve szolgáltatása is 4,8 százalékkal esett vissza, a bányaipar kibocsátása 3,8 százalékkal mérséklődött. Márciusban az ipari termelés 12,7 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint, míg a naptárhatással kiigazított adat szerint a visszaesés 14,5 százalék volt. Februárhoz képest az ipari termelés 12,4 százalékkal esett vissza a kiigazított érték szerint.

A statisztikai intézet szintén szerdán közölte, hogy az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten. Márciusban éves összevetésben 8,3 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

Az új ipari megrendelések az első negyedévben 1,8 százalékkal nőttek a tavalyi január-március közötti időszakhoz mérten. Tavaly 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten, amire nem volt példa 2009 óta. A kormány az idén hivatalosan a gazdaság teljesítményének 1,9 százalékos csökkenésére számít, de az Európai Bizottság 6 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?