Katasztrofális év elé néz a román autóipar a világjárvány miatt

Európai viszonylatban 20 százalékos visszaeséssel számolnak a szakemberek, a hazai kereskedők szerint az árbevétel 50-60 százalékkal marad majd el a tavalyitól.

Az előzetes tervek szerint a jövő hét elején kellene újraindulnia a termelésnek a hazai autógyárakban, ám erre szinte semmi esély nincs. A Dacia Automobile és a Ford Románia április 5-ig függesztette fel a munkát két romániai üzemében, azonban értelmetlen volna elkezdeni a gyártást, mivel csak készletre tudnának dolgozni, az értékesítés nem működik.

Ilyen megfontolásból a magyarországi autógyárak már kitolták a termelés újrakezdésének korábban rögzített, április elejei határidejét. A jelenlegi állás szerint a kecskeméti Mercedes gyár április 21-én, az esztergomi Szuzuki pedig 17-én nyitná meg a kapuit, azonban egy újabb halasztás sem volna meglepetés. Idehaza a gumiabroncsokaat gyártó Pirelli már halasztott, a slatinai üzem, ahol 4.000 ember dolgozik, meghatározatlan ideig zárva marad.

„A lehető legrosszabbkor”

Pesszimista az ágazat idei kilátásait illetően Székely Lajos, a nagyváradi és szatmárnémeti BMW, Opel és Ford márkaképviseletek és szervizek tulajdonosa. Elmondása szerint a járvány, s abból kifolyólag a válság az autókereskedők számára a lehető legrosszabb időszakban kezdődött, frissen feltöltött készletekkel találta őket, melyeket nem tudnak értékesíteni.

Nyugat-Európában már a koronavírus elszabadulása előtt mutatkoztak aggodalomra okot adó jelek, februárban 7 százalékkal kevesebb autót értékesítettek, mint egy évvel korábban. Idehaza ezzel ellentétes tendencia érvényesült, az eladások és a szerviztevékenység még március elején is a tervezettnél jobb eredményeket produkáltak.

A hónap második felében aztán az értékesítés lényegében megszűnt, s a szervizelés is jelentősen visszaesett. A nagyváradi üzletember arra számít, hogy négy hónapig is eltarthat az ágazat tetszhalott állapota, éves szinten pedig az árbevétel 50-60 százalékos csökkenésével kalkulál, a tavalyi szinthez képest.

Véleménye szerint a körvonalazódó válság ugyanolyan súlyos lesz, mint a 2008-as, azzal a különbséggel, hogy akkor az eladásaik 90 százalékkal estek vissza, ellenben a szerviz kifejezetten jól működött. Most a szervizelés terén is drámai lesz a forgalom csökkenése, lévén, hogy a gépjárműforgalom minimális.

Az export 27 százaléka esik ki

Az autóipar leállását nagyon megsínyli az ország gazdasága, mivel az ágazat érdekvédelmi szervezete, az ACAROM szerint csúcsra járatott teljesítménnyel a napi termelés értéke 124 millió euró. A gépjárműipar adja a bruttó hazai termék 17 és az export 27 százalékát.

Mivel a termelés jelentős hányada exportra megy, a hazai autógyárak akkor is bajban lennének, ha csoda folytán idehaza ma véget érne a járvány, s minden korlátozó intézkedést feloldanának. Franciaországban márciusban 71 százalékkal kevesebb autót adtak el, mint egy évvel korábban. A jellemzően kispénzű, bármiféle pénzügyi bizonytalanságot jobban megsínylő ügyfelek által vásárolt Dacia típusok esetében a visszasés még nagyobb arányú, 80 százalékos volt.

A legsúlyosabb következményeket az olasz autóipar szenvedte el, ahol márciusban 86 százalékkal csökkent az eladások száma. Az Automotive News Europe szakfolyóirat becslései szerint idén az európai autópiac 20 százalékkal zsugorodik, nagyobb mértékben, mint a legutóbbi gazdasági világválság idején.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?