Dăncila kiosztotta, Orban visszaveszi a PSD-s önkormányzatoknak adott pénzt

Felfüggesztett 146 millió lejes kifizetést a helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) keretében 187 Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Teleorman, Tulcea és Vrancea megyei igénylőnek a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős minisztérium. A tárca közlése szerint az ellenőrzések során rendellenességeket tapasztaltak.

"Többször is hangsúlyoztam, hogy ha a helyszínen tapasztalt valóság nem felel meg a papírokon rögzítetteknek, akkor a kifizetéseket leállítjuk. Megengedhetetlen, hogy csúfot űzzünk a közpénzből és látszatbefektetéseket eszközöljünk" - szögezte le Ion Ştefan miniszter. 

Mint már arról beszámoltunk, a Dăncilă-kabinet a megbuktatását követő második munkanapon 1,4 milliárd lejt osztott szét az önkormányzatok között működési költségek fedezésére a visszaosztásra szánt áfából. Az 1,4 milliárd lejből jelentős tételt kaptak az olyan PSD-s nagy önkormányzatok, mint Bákó (29 millió lej), Galac (46 millió lej), Craiova (32 millió lej), Nagybánya (23 millió lej), Târgoviște (25 millió lej), Brăila (20 millió lej), Focșani (21 millió lej), Tulcea: (15 millió lej), Voluntari (10 millió lej), Botoșani (12 millió lej), Beszterce (10 millió lej), Giurgiu (12 millió lej), Buzău (9,5 millió lej). Ehhez képest Kovászna megye összesen 3,8 millió lejt kapott, a legtöbb pénzt, 973 ezer lejt Barót tudhatja magáénak. A Hargita megyének adott teljes összeg nem éri el például a Botoșani városának juttatott 12 millió lejt, a székely megye meg kellett hogy elégedjen 11,335 millió lejjel. Az olyan PNL-s, RMDSZ-es nagy önkormányzatok, mint Nagyvárad, Brassó, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Nagyszeben, Arad, Szatmárnémeti, egyetlen lejt sem kaptak. 

Az általunk megszólaltatott előljárók elmondták, nehéz nem észrevenni, hogy elsősorban azok az önkormányzatok kaptak jelentős összeget az utolsó száz méteren a Dăncilă -kabinettől, amelynek vezetése kormány-közeli. Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint a kormánybuktató bizalmatlansági indítvány után történt pénzosztásból egyértelműen az látszik, hogy a leköszönő Dăncilă-kormány elsősorban az RMDSZ-es önkormányzatokat büntette, másodsorban Erdélyt, harmadsorban pedig a Nemzeti Liberális Párt-i (PNL) önkormányzatokat. 

A Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Antal Géza elmondta, a kormánytól kapott tájékoztató szerint a kabinet a következőképpen számolt. Megnézték, hogy mennyi pénz van az önkormányzatok számláján, és hogy év végéig mennyi fog még befolyni a személyi jövedelemadóból és az áfából. Ezt követően az önkormányzatok által beküldött számok szerint kiszámolták, hogy mennyi az illető polgármesteri hivatal működési költsége. Ha az első pontban kapott összeg fedezte a fennmaradó 3 hónap átlagköltségét, akkor nem kapott az illető önkormányzat kiegészítést. „Csak azok az önkormányzatok kaptak kiegészítést, ahol a várható bevételek, illetve a számlán lévő tartalékok nem fedezték a kiszámolt következő 3 hónapi kiadásokat. Azt kell látni ebből, hogy azok az önkormányzatok kerültek előnybe, amelyek felelőtlenül költekeztek, vagy amelyeknek nem volt elégséges a költségvetésük. Ám azok az önkormányzatok, amelyek figyeltek arra, hogy felelősen osszák be a tartalékaikat, esetleg az év hátralévő részére maradtak még nagyobb beruházásaik és kifizetéseik, ezért maradt a számlájukon összeg, hátrányba kerültek, hiszen nem is élhettek azzal, hogy költségvetés-kiegészítést kérjenek” - mondta Antal Géza. 

Konkrét példát is adott: Bálványosváralja községe jelezte, hogy szükségük lenne a kiegészítésre, mert bár vannak tartalékaik, de azoknak megvan a célirányos rendeltetése, és ha nem sikerül kiegészítést kapniuk, akkor fel kell élniük a folyó költségekre a beruházásokra félretett tartalékaikat. Bálványosváralja nem kapott kiegészítést. Antal Géza elmondta, ha megnézzük azoknak a településeknek a listáját, amelyeknek adtak pénzt, nehéz nem észrevenni, hogy bár van egy kormányzati matek, egy algoritmus a pénzosztás mögött, ez úgy lett összeállítva, hogy a kormányoldali településeknek kedvezzen. „Az önkormányzat által beküldött információk segíthették azokat az önkormányzatokat, amelyek kormány-közeliek. Az önkormányzatok értesülhettek arról, hogy milyen okkal kérik be ezeket az adatokat tőlük” - mondta az Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?