Augusztusban javult, de továbbra is gyenge az euróövezeti feldolgozóipar

Augusztusban az előző havinál kisebb mértékben ugyan, de már sorban a hetedik hónapja gyengült az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése alapján.

Augusztusban az előzetessel megegyező 47,0 pontra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke a hat és fél éves mélypontnak számító júliusi 46,6 pontról. Az augusztusi feldolgozóipari BMI a javulással együtt is a második legalacsonyabb érték lett 2013 áprilisa óta. A BMI értéke augusztusban már hét egymást követő hónapban tartózkodik a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.

Az euróövezeti országok közül a görög feldolgozóipar mutatta a legjobb teljesítménynövekedést augusztusban az 54,9 pontos BMI tanúsága szerint. A holland mutató 51,6 pontot, a francia 51,1 pontot ért el. Zsugorodott a teljesítmény Spanyolországban 48,8 pontos mutatóval, Olaszországban 48,7 ponttal, Írországban 48,6 ponttal, Ausztriában 47,9 ponttal és a legnagyobb európai nemzetgazdaságban, a németországiban 43,5 ponttal. A német feldolgozóipar teljesítménye júliusban hét havi mélypontot ért el és augusztusban már a nyolcadik egymást követő hónapban tartózkodott 50 pont alatt.

"Augusztusban folytatódott a nyári teljesítménycsökkenés az euróövezeti feldolgozóiparban, bár kissé javult az előző havihoz képest. Mivel az augusztusi érték a második legalacsonyabb 2013 eleje óta és az üzleti hangulat is jelentős mértékben romlott, minden jel arra utal, hogy a feldolgozóiparban a helyzet további romlására számítanak a vállalatok" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Kifejtette, hogy a gyenge teljesítménymutatók alapján a feldolgozóipar a harmadik negyedévben is hátráltató tényezőként hat majd a gazdasági növekedésre. A jelenlegi adatok alapján az árutermelés egy százalékos negyedéves csökkenésére lehet számítani a harmadik negyedévben. "A legnagyobb aggodalmat továbbra is a kereskedelmi konfliktus és az importvámok emelése okozza a termelővállalatok körében és az ellentétek eszkalálódása augusztusban csak tovább erősítette a kockázatkerülést" - mondta, kiemelve, hogy a legnagyobb teljesítménycsökkenést a járművek és gépipari berendezések globális keresletcsökkenésének leginkább kitett német feldolgozóipar szenvedte el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?