Az Uber és a Taxify halasztást kér a kormánytól

A városi utasszállítás alternatív szolgáltatóit hátrányosan érintő sürgősségi rendelet halasztását kéri az Uber és a Taxify. A két nagy városi utasfuvarozó hálózat közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének (COTAR) reggeli tiltakozó akciójára reagált. 

Az Uber és a Taxify leszögezi, álláspontjuk változatlan, ami az alternatív városi utasszállítókat akadályozó tervezett intézkedéseket illeti. "Értékeljük a kormány párbeszédre való nyitottságát és teljes együttműködésünkről biztosítjuk a szállítást szabályozó törvények korszerűsítésének kérdésében, figyelembe véve az Európai Bizottság ajánlásait, amelyek értelmében az új típusú szolgáltatásokat nem betiltani kell, hanem szabályozni" - olvasható az állásfoglalásban. 

A dokumentum aláírói kérik, hogy - egy, az EU-tagállamokéhoz hasonló törvényi keret megszületéséig - a kormány halassza el a beígért sürgősségi rendelet meghozatalát, amely korlátozná vagy ellehetetlenítené az alternatív városi személyfuvarozók tevékenységét. Az Uber és a Taxify szerint szolgáltatásaikat több tízezer sofőr biztosítja és több mint kétmillió utas használja. Működésük jelentősen hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez és növeli az adóbevételt. Ráadásul az alternatív utasszállítóknak köszönhetően csökken a légszennyezés és enyhül a parkolók hiányának problémája - teszik hozzá. 

Mit kérnek a fuvarozók?

A Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének (COTAR) tagjai tiltakozó akciót tartottak csütörtökön a kormány épülete előtt, az engedély nélkül működő személyfuvarozók piacról való kiszorítását, a kalóztevékenységet betiltó sürgősségi rendelettervezet elfogadását követelve. Közben a Victoria-palotában egyeztetésre ültek össze a tüntetők és a kabinet illetékesei. A megbeszéléseket követően Vasile Ştefănescu, a COTAR elnöke úgy nyilatkozott: a kormány ígéretet tett arra, hogy a Viorica Dăncilă miniszterelnök hazatérése utáni első ülésen, azaz jövő csütörtökön vagy pénteken elfogadja a kalóztevékenység visszaszorítását célzó törvénymódosításokat tartalmazó sürgősségi rendeletet. 

"Minden problémát megvitattunk. A kormány ígéretet tett arra, hogy a Viorica Dăncilă miniszterelnök hazatérése utáni első ülésen, azaz jövő csütörtökön vagy pénteken elfogadja a sürgősségi rendeletet" - mondta Vasile Ştefănescu a megbeszélés után, hangsúlyozva, hogy így 11 óra 45 perckor véget ért a tiltakozásuk, amely az eredeti tervek szerint 15 óráig tartott volna. 

A kabinetet Toni Greblă kormányfőtitkár, a miniszterelnöki kancellária vezetője, Costin Mihalache, valamint a szállításügyi és a regionális fejlesztési minisztérium illetékesei képviselték az egyeztetésen - derül ki a kormány csütörtök délelőtti közleményéből, amely megerősíti, hogy a március 1-jén közvitára bocsátott rendelettervezetet soron következő ülésén fogadja el a kabinet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?