Így érintené a Romániában élőket a Brexit – szakértőket kérdeztünk

Azoknak a romániaiaknak az életét, akiknek nem áll szándékukban munkát vállalmi az Egyesült Királyságban, a Brexit egyáltalán nem fogja érinteni. A szigetországgal nem túl szorosak a gazdasági kapcsolataink, ami ez esetben szerencse.

Szerdán a brit alsóház megszavazta, hogy nem akar megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitet, de ezzel még önmagában nem tudja biztosan elkerülni azt. A szigetországgal szoros gazdasági kapcsolatban álló uniós államokban az aggodalom indokolt, a romániaiaknak azonban minden bizonnyal kevés fejfájást fog okozni a britek távozása. 

A munkavállalás nehezedik meg

„Romániának Nagy-Britannia  nem túl jelentős kereskedelmi partnere, ezért számunkra a Brexit következményei minimálisak lesznek. Nagyobb hatással a munkaerőpiacra lehet, mivel nehezebb lesz munkát vállalni a szigetországban. Kérdés persze, hogy ez visszaáramlást okoz-e majd vagy a munkavállalók más célországot találnak? Szerintem az utóbbi valószínű” – nyilatkozta a Maszolnak Lázár Ede közgazdaságtudomány professzor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának dékánja.

Ezt a vélekedést osztja Aurelian Dochia, korábban magas beosztásokban a bankszektorban dolgozó gazdasági elemző. „Minket közvetlenül nem nemigen érint. Ami engem inkább aggaszt, az a Brexitnek az Európai Unió egészére gyakorolt hatása, mivel a britek kilépése ilyen irányba befolyásolhat más tagországokat, az uniós vezetők pedig nem kezelik jól a krízishelyzeteket” – véli a szakember.

Juhász Jácint, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem közgazdaság- és gazdálkodástudományi karának adjunktusa szintén a humán erőforrás mozgásának terén véli látni a Brexit fő hatását. A romániai munkavállalóknak nehezebb lesz elhelyezkedni a szigetországban, ám az egyetemi oktató szerint ez nem fogja itthon maradásra bírni az embereket, hanem más nyugat-európai országot választanak majd. A Brexit miatt valamivel kevesebb less a lehívható uniós pénz, ám mivel a román felhasználási arány rendkívül alacsony, ennek szinte semmiféle hatása nem lesz a gazdaságra – magyarázta.

Némileg eltérő véleményen van Mihai Ionescu, az exportőröket tömörítő ANEIR elnöke. Véleménye szerint a Brexit tovább növeli majd az egyébként is tetemes külkereskedelmi mérleghiányt. Ezt azzal magyarázza, hogy valamennyi külkereskedelmi partnerünk közül Nagy-Britanniával a legjobb a mérlegünk, a tavalyi évet 800 millió eurós plusszal zártuk, ami a Brexitet követően számottevően csökkenhet.

A román export 4,3 százaléka érintett

Tavaly a román kivitel számára Nagy-Britannia volt az ötödik legfontosabb célország, az év első nyolc hónapjában az export 4,3 százaléka irányult az Egyesült Királyságba. Ez nem elhanyagolható, de nem is nagyon jelentős tétel, figyelembe véve, hogy Németországba a kivitel 23,6 százaléka került.

Ha Nagy-Britannia helyett Németország hagyná el az EU-t, az sokkszerű hatást gyakorolna a hazai gazdaságra. A külföldi befektetők rangsorában a szigetország a 13. helyen áll, a román gazdaságot domináló nagyvállalatok közül egy sincs brit tulajdonban. A tavalyi év végén 185 ezer romániai munkavállaló dolgozott Nagy-Britanniában, ők éves szinten 300 millió fontot meghaladó összeget küldenek haza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?