Így ajánld fel jövedelemadód 2, illetve 3,5 százalékát non-profit szervezetnek

Nehezebben ajánlhatjuk fel idéntől jövedelemadónk egy részét a non-profit szervezeteknek, egyházaknak. Nemcsak a felajánlás határidejét hozták előre, hanem idéntől postai úton már nem juttathatjuk el az adóhatóságnak a kitöltött adóívet. Cserébe viszont az eddigi 2 százalék helyett jövedelemadónk 3,5 százalékát irányíthatjuk át olyan szervezeteknek, amelyek pótolhatatlan szociális tevékenységet folytatnak. Mutatjuk, mit kell tenned, ha nem szeretnéd, hogy a jövedelemadód teljes százalékából az állam profitáljon.

Január 15-én jelent meg a hivatalos közlönyben, hogy a tavalyi július végi határidőnél jóval korábban, március 15-ig kell idén benyújtaniuk az adófizetőknek az adófelajánlásukról szóló 230-as űrlapot. Amennyiben valaki béren kívüli jövedelemmel rendelkezik, és élne a felajánlás lehetőségével, annak elegendő az egységes adónyilatkozat kitöltése, nem kell külön bíbelődnie a 230-as űrlappal. Mivel az egységes adónyilatkozatnál is hasonló módon kell megtennünk a felajánlást, ezért cikkünkben a 230-as adóív kitöltésén keresztül mutatjuk be, hogyan segíthet a non-profit szervezetnek, egyházaknak, diákoknak mindössze pár perc alatt.

2 vagy 3,5?

A jövedelemadónk 3,5 százalékát kizárólag azoknak a szervezeteknek, alapítványoknak irányíthatjuk át, amelyek akkreditáltak, és amelyek szociális tevékenységet folytatnak. Ilyen például a Caritas, a Diakónia, a Máltai Szeretszolgálat vagy bármely olyan meghatalmazott szervezet, amely például idősek otthonát, szociális étkezdét működtet. Amennyiben az említett két feltételt nem teljesíti egyszerre a non-profit szervezet, annak jövedelemadónk csupán 2 százalékát irányíthatjuk át. Magánösztöndíj felajánlására is lehetőség van.

Az államkincstárnak a benyújtástól számított 90 napon belül át kell utalnia a kedvezményezettnek az összeget. Ha véletlenül valamit rosszul számoltak ki, akkor erről értesíteni kell a felajánlót. Amennyiben az elvégzett kalkulációk után a kedvezményezett több pénzt kapott, tíz napon belül vissza kell utalnia a különbözetet, ha kevesebbet, akkor ki kell pótolni az összeget.

Valójában mi irányítunk át?

Bár nem kell kiszámolnunk a 230-as adóív kitöltésénél azt a konkrét összeget, amely a kedvezményezett szervezetnek, egyházaknak megy, nem árt tudnunk, hogy mekkora pénzzel segítjük a non-profit szférát. A bruttó fizetésünkből vonjuk le a társadalombiztosítási járulékok összegét (egészségügyi biztosítás 10 százalék + nyugdíjbiztosítás 25 százalék). Az így kapott összegre rója ki rá az állam a jövedelemadót, amely jelenleg 10 százalék. A 2, illetve 3,5 százalékot a megadózott értékre kell kikalkulálni.

Postai úton nem megy

Az adóhatóság nem fogadja idén azokat az adóíveket, amelyet postai úton akarunk eljuttatni az ANAF-hoz. Így vagy személyesen az adóhatóság kirendeltségein, vagy online, vagy a kedvezményezett non-profit szervezetnek átnyújtva tehetjük meg az adófelajánlást. Megkeresésünkre Lakatos Péter, a Számvevőszék tagja megerősítette, hogy a törvény továbbra is lehetővé teszi az alapítványok, egyházak, szervezetek számára, hogy összegyűjtsék az adakozó kedvű adófizetők űrlapjait és eljuttassák az adóhivatalba. Ám a tavaly életbe lépő adatvédelmi uniós irányelv miatt a szervezeteknek felhatalmazást kell ehhez kérniük a felajánlóktól. Lakatos Péter elmondta, a felhatalmazást nagyon egyszerűen meg lehet oldani egy olyan gyűjtőívvel (bordero), amelynek fejlécében szerepel: a felajánló egyetért azzal, hogy az érintett alapítvány továbbítsa a személyes adatait. A Számvevőszék tagja hangsúlyozta, gond lehet abból, ha a kedvezményezettek nem rendelkeznek felhatalmazással, éppen ezért komolyan kell venni a gyűjtőívet.

Online a legegyszerűbb

Ha van már saját online fiókunk az adóhatóságnál, akkor pillanatok alatt ki tudjuk tölteni a 230-as adóívet. Saját online fiókot az adóazonosító számunk ismeretében hozhatunk létre. Tavaly az ANAF minden adófizetőnek kiküldte postai úton ezt az azonosítót, aki nem kapta meg, az a hatóság kirendeltségeinél kikérheti.

Fiókunkba az ANAF hivatalos oldalán a Spaţiu Privat Virtual fülre kattintva léphetünk be. Az adóhatóság figyelmeztet, technikai okok miatt a program nem tudja biztonsággal elérni a yahoo-s és a freemail-es domaineket, ezért belépést előtt érdemes megváltoztatni az email-címünket, ha az említett domaineket használjuk. Ez azért fontos, mert emailen fogjuk megkapni a biztonsági kódot, enélkül nem ad semmihez hozzáférést a rendszer. De nemcsak az email-címünket változtathatjuk meg gond nélkül, hanem a felhasználónevünket és a jelszavunkat is, ha ezeket például elfelejtettünk.

Ha már bent vagyunk a fiókunkban, akkor klikkeljünk a bal felső sarokban lévő adóbevallás (depunere declarații) fülre, a lenyíló ablak második opciójára (szintén depunere declarații) kattintva pedig elérhetjük a 230-as ívet.

Az ív I. számmal jelölt részét a személyes adataikkal kell kitöltenünk. A II.-es fejezetnél kötelezően be kell jelölnünk, hogy a fizetésünkre és hasonló jellegű jövedelmünkre, vagy a nyugdíjunkra számolt jövedelemadónk egy részét ajánljuk-e fel. A III. fejezetnél lehetőségünk van magánösztöndíjasokat támogatni. Amennyiben non-profit szervezetet támogatunk, ki kell jelölnünk, hogy 2 százalékot vagy 3,5 százalékot ajánlunk fel. Ha ezt az opciót elrontjuk, és a 3,5 százalékot jelöltük be egy olyan szervezetnél, amely nem szerzett például akkreditációt, utólag az ANAF korrigálja a hibát.

Ezt követően a szervezet teljes nevét, adószámát (CUI) és bankszámlaszámát kell beírnunk a megfelelő hasábba. Ügyeljünk arra, hogy ezeket az adatokat pontosan vezessük be. Érdemes egyszerűen kimásolni a kedvezményezett hivatalos oldalán feltüntetett adatokat, így nem tévedhetünk. Ha ezzel megvagyunk, mehet is jóváhagyásra. A program jelzi, ha a kitöltés nem volt sikeres. Ha javítottuk a hibákat, már csak ki kell lépnünk a fiókunkból, és elégedetten hátra is dőlhetünk.

Kapcsolódók

Kimaradt?