Igyekezzen az adónyilatkozattal, előrehozták a határidőt

A tavalyi július végi határidőnél jóval korábban, március 15-ig kell idén benyújtaniuk az adófizetőknek az egységes adónyilatkozatot és az adófelajánlásukról szóló 230-as űrlapot – közölte az adóhatóság (ANAF).

Az egységes nyilatkozat benyújtásának elmulasztása 50-től 500 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az idei évtől a formanyomtatványokat kizárólag online lehet kitölteni – emlékeztet az ANAF. Az adóbevallás határidejének március 15-re történő előrehozatalát már tavaly bejelentette a pénzügyminiszter.

Az egységes adónyilatkozatot azoknak kell kitölteniük, akik béren kívüli jövedelemmel rendelkeznek. A formanyomtatványban megjelölhető, hogy melyek azok a civil vagy egyházi szervezetek, amelyeknek felajánljuk az adónk 2, illetve 3,5 százalékát. A 230-as űrlapot azoknak kell kitölteniük, akiknek csak bér jellegű jövedelmük van, illetve adófizető nyugdíjasok, és szeretnék felajánlani adójuk 2, illetve 3,5 százalékát civil vagy egyházi szervezeteknek.

Lakatos Péter, a Számvevőszék tagja felhívta a figyelmet: a törvény továbbra is lehetővé teszi az alapítványok, egyházak számára, hogy összegyűjtsék az adakozó kedvű adófizetők űrlapjait és eljuttassák az adóhivatalba. Az adatvédelmi uniós irányelv hatályba lépése miatt azonban a formanyomtatványokat összegyűjtő személyeknek ehhez felhatalmazással kell rendelkezniük.

Kapcsolódók

Kimaradt?