Ezt a 93 épületet találták túl alacsonynak Nagyváradon

Elkészült az a tanulmány, melyből kiderült: 93, Nagyvárad történelmi belvárosában lévő épület tulajdonosait adóztatták volna felül, ha a kormánybiztosi hivatal nem támadja meg a vonatkozó, sok vitát kiváltott abszurd szabályzatot.

Mint attól többször is beszámoltunk, a nagyváradi önkormányzat meglehetősen bizarr szabályzatot dolgozott ki, melynek értelmében az utcafrontba nem illeszkedő vagy túl alacsony épületek tulajdonosait adóztatták volna felül. A szabályzatot végül novemberben támadta meg a Bihar Megyei Prefektúra a Közigazgatási Bíróságon így annak egyelőre nincsenek következményei. A váradi önkormányzat azonban nem mondott le a tervéről, kedden bemutatták azt a tanulmányt, melynek elméletileg tavaly év végéig kellett volna elkészülnie, ebből kiderült: összesen 93 belvárosi épület az érintett.

Mégsem az adóbevétel a cél?

Kedden Ilie Bolojan polgármester és Adriana Lipoveanu, valamint a tanulmány készítő kolozsvári Planwerk építésziroda képviselője, Eugen Pănescu mutatta be azt a tanulmányt, melyből kiderül, mely konkrét épületeket vette célkeresztbe az önkormányzat.

A polgármester elöljáróban elmondta: nem az adóbevételek növelése az önkormányzat elsődleges célja, hanem, hogy „megfelelő viselkedésre” bírják az épületek tulajdonosait. Példaként a Teleki (ma Primăriei) utca 7. szám alatti házat említettem melyben egy 70 négyzetméteres lakóingatlan után 90 lej, egy 33 nm-s után 108 lej, 100 nm-es után 149 lej adót fizetnek, majd újságírói kérdésre hozzátette: ugyanott egy 103 nm-s üzlethelyiség adója 2800 lej. A példából is látszott tehát, hogy adott esetben egy kiszemelt épületnek több tulajdonosa is lehet ennek ellenére Adriana Lipoveanu nem tudott választ adni kérdésünkre, hogy hány tulajdonosa van a 93 épületnek...

A polgármester szerint a tanulmányt februárban közvitára bocsátják, majd az önkormányzati képviselőtestület elé kerül, annak ellenére, hogy a szabályzatról egyelőre nincs döntés.

Számítások

A tanulmány szerint jelenleg összesen 571 516 négyzetméternyi területről beszélünk, ezt 53,1 millió eurós befektetéssel, nm-ként 400 euróval számolva 704 382 ezer nm-re lehetne bővíteni azzal, hogy a meglévő házakra emelet(ek)et húznak, vagy helyükre emeletes épületeket emelnek. Egy másik példa egy 571 négyzetméteres, 1,3 millió lej eladási értékűre becsült földszintes házra még három szintet húznak. Ez esetben annak hasznos felülete 2055 nm-re nő, a bővítés 3,5 millió lejbe kerül, az eladási ár pedig kilencmillió lej lesz (kb. ezer euró/nm). Ha pedig az épület 35 százalékát lakótérnek, 65 százalékát üzleti célra adják ki, évi 315 ezer lej bérleti díjra számíthat a tulajdonos, így a befektetés mintegy körülbelül 18 hónap alatt megtérül, az épület eladása pedig 4,2 millió lej hasznot hozhat.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?