Nagyvárad konkrét lépéseket tett, hogy az adókat minél egyszerűbben be lehessen fizetni

Költségvetési többlettel zárta az évet Nagyvárad önkormányzata. Hamarosan automatáknál is lehet majd adót fizetni. 

Az elmúlt évről számolt be hétfőn Eduard Florea, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatójának ügyvezető igazgatója két helyettese, Simona Vlad és Sorin Iacob társaságában. Az igazgató elmondta, 76 millió lejes költségvetési többlettel zárták az elmúlt évet, mert bár december 21-én, amikor még kifizetéseket eszközölhettek, mintegy 7 millió lej volt a számlájukon, az év utolsó munkanapjain azonban a kormányszintről visszautaltak közel 70 millió lejt, melyet uniós projektekre költött el az önkormányzat.

Az elmúlt év elején 15,5 millió eurós mínusszal számoltak, azonban a 20 százalékos adóemelésnek, illetve a központi kompenzálásoknak köszönhetően ez az összeg megtérült.

Uniós támogatásból mintegy húszmillió euró folyt be a költségvetésbe, illetve sikerült lehívniuk 9 millió eurót az Európai Befektetési Bankkal megkötött hitelszerződés terhére. Összesen két szerződést kötöttek az EBB-vel, 21 és 14 millió euró értékben, azonban nem egyes projektekre, hanem projektportfólióra szerződtek, így ha egy, a portfólióban szereplő pályázatra uniós támogatás érkezik, azt behelyettesíthetik másik projekttel – mondta az igazgató.

Több lett a gépkocsi

Az adóköteles javak közül leginkább a gépjárművek száma nőtt Nagyváradon, a magánszemélyek 76 320 (2017-ben 73 077), a vállalkozások pedig 32 074 (2017-ben 30 852) jármű után fizettek adót, az emelkedés okaként a környezetvédelmi bélyegilleték eltörlését nevezték meg. Kisebb arányban, de nőtt az épület, illetve kül- és beltelek-adót fizetők száma is az elmúlt évben 2017-hez képest.

Tavaly 145 955 magán- és 13 109 jogi személynek volt adóhátraléka, de így is 2018-ban a befizetendő helyi adók és illetékek 93 százaléka folyt be, a hátralékoknak pedig a 79 százaléka. Bár a hátralékot felhalmozó magánszemélyek aránya 2,6 százalékkal, a jogi személyeké pedig 6 százalékkal csökkent, a hátralékok összértéke a 2017-es 9,91 millió lejtől 14,78 millió lejre nőtt, mivel egyes esetek „krónikussá” váltak, magyarán csak halmozzák az adósságot.

Az elmúlt évben 229 esetben emelték a gondozatlan épületek adóját, 11 esetben azért fizetett a tulajdonos többletadót, mert üzlethelyisége több mint 30 napig kihasználatlan volt, 2160 esetben pedig a csatornahálózat hiánya miatt adóztattak túl. Mint elhangzott, a vízművek adatai szerint időközben már 638 szerződést megkötöttek, és azonosítottak további 52 olyan épületet, amelyet nem lehet rákötni a csatornahálózatra. A városközpontban 19, a főutak menték pedig 29 beépíthető, de elhanyagolt telek miatt adóztattak felül.

Bátorítják az on-line adófizetést

Tavaly 73 százalékkal nőtt az adóikat és illetékeiket on-line befizetők száma, és továbbra is erre biztatják az adófizetőket. Nagyváradon mind a jogi, mind a magánszemélyek 5 százalékos adókedvezményt kapnak, ha március 31-ig befizetik teljes évi adójukat, azonban ha ezt a www.ghiseul.ro vagy a www.oradea.ro honlapokon keresztül teszik, 8 százalékos adókedvezményt kapnak, illetve a váradi Nymphaea élményfürdőbe szóló belépőt is sorsolnak ki közöttük.

Tervezik továbbá az SMS-küldő szolgáltatás bővítését, illetve az adófizetők online számlájának bevezetését (ezek azonnal értesítenek például fizetnivalókról, illetve megjelenik rajtuk az önkormányzattal végzett pénzügyi tranzakció). További újdonság, hogy a fizetési adatokat tartalmazó városházi dokumentumokon megjelenik egy QR-kód, illetve egy vonalkód, így a számlákat kódleolvasóval rendelkező automatánál is kifizethetik majd a nagyváradiak. Ez utóbbit már tesztelik, és a tervek szerint február 1-jére sikerül beüzemelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?