Románia Fejlesztéséért Koalíció: logikátlanok a kormány adóügyi intézkedései

Elfogadhatatlan, hogy év végén adóügyi intézkedések egész sorozatát jelenti be a kormány, ez is bizonyítéka annak a törésvonalnak, amely a kabinet és a vállalkozók között alakult ki - írja a Románia Fejlesztéséért Koalíció (CDR) szerdai közleményében.

A dokumentum szerint a pénzügyminiszter 57 oldalas módosítójavaslat-csomagot terjesztett elő, amelynek áttanulmányozására egyetlen napot kaptak az üzleti szféra képviselői, mindez azt követően, hogy 2018-ban több mint kétszázszor változtatták meg az adótörvénykönyvet. Meglátásuk szerint egyes előírások logikátlannak tűnnek, például a bankok megadóztatása a bankközi hitelkamatláb (ROBOR) függvényében, amelyet a piac alakít és nem a pénzintézetek szabnak meg. 

Nem értik a nyugdíjrendszer második pillérének működését befolyásoló módosításokat sem, amelyek tönkretehetik ezt a megtakarítási rendszert. A tervezet szerint öt év minimális járulékfizetési periódus után a befizetők, egyéni kérés alapján, kiléphetnek a kötelező magánnyugdíjalapból. Ezen kívül 2,5 százalékról 1 százalékra csökkentik a nyugdíjrendszer második pillérénél alkalmazott kezelési költséget. 

A sürgősségi kormányrendelet a többi között plusz adót ró ki a szerencsejátékokra, visszavezeti a gépkocsikra számolt környezetvédelmi illetéket, és növeli a cigarettára kivetett jövedéki adót.  

Az aláírók arra bíztatják a kormányt, hogy elhamarkodott és hatástanulmány nélkül hozott intézkedések helyett az adók és illetékek begyűjtésével hozza egyensúlyba a költségvetést. A CDR tagjainak több mint egymillió alkalmazottja van, és a nemzeti össztermék körülbelül felét állítják elő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?