Ezek a romániai gazdaság gyenge pontjai a Fitch hitelminősítő szerint

Változatlanul BBB mínusz szinten hagyta, stabil kilátásokkal, Románia hosszú futamidejű deviza adósbesorolását a Fitch Ratings - derül ki a hitelminősítő közleményéből. Az ország besorolásának felső határát BBB plusz szinten erősítették meg, a rövid futamidejű lejadósság F3 minősítést kapott.

 A hitelminősítő szerint az államadósság (a GDP 35 százaléka) moderált szinten áll, az egy lakosra jutó GDP nagysága pedig a BBB besorolású országokéhoz képest nem lóg ki a sorból. A kockázatot az államháztartás hiányának nagysága és a nettó külföldi államadósság jelenti, amely meghaladja a BBB besorolású államoknál tapasztalt szintet.

A Fitch kiemeli, a kormány prociklikus gazdaságpolitikája továbbra is kockázatot jelent a pénzügyi stabilitásra. A prociklikus gazdaságpolitika lényege, hogy a kormány akkor is rásegít a gazdasági növekedésre, ha az önerőből is képes lenne a bővülésre. A probléma ezzel leginkább az, hogy amikor válság vagy valamilyen visszaesés van – és ilyen mindig lesz, ezek a periódusok ciklikusan ismétlődnek, tehát elkerülhetetlenek –, akkor a kormányzatnak nincs meg az eszköztára arra, hogy a gyengén teljesítő gazdaságot mesterségesen fűtse.

A Fitch arra számít, hogy Romániának idén sikerül teljesítenie a 2,69 százalékos államadóssági hiánycélt, ám ez a közszférában eszközölt bérek további növekedése miatt 2019-ben és 2020-ban 3,5 százalékra nőhet. Kockázatot jelent, hogy a kormány a termelékenység növekedési üteménél jóval nagyobb mértékbe emelte meg a béreket a közszférában. A hitelminősítő szerint a kormány csak úgy lesz képes 3 százalék alatt tartani az államháztartási hiányt, ha összegeket von el a befektetésektől, vagy ha jelentősen lefaragja a kiadásokat.

A Fitch szerint a gazdaság túlfűtöttségének veszélye csökkent, mert 2018-ben lelassult a GDP-növekedés, a jegybank szigorított a monetáris politikán és csökkeni kezdett az inflációs ráta is. Mindezek ellenére a túlfűtöttség kockázata a béremelések és a kormány adópolitikája miatt megmaradt. A Fitch szerint a gazdasági növekedés idén 3,5 százalékos lesz, jövőben 3,2 százalékra, 2020-ban 3 százalékra számítanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?