Minden korábbi évnél többet költünk az idei Fekete Pénteken

FRISSÍTVE: Csak televízióból 25 ezer darabot adott el az eMag pénteken, a Black Friday első két órájában, de másfél kiló arany is elkelt.

Péntek 9 óráig 25 ezer televíziót adott el az eMag.ro. A legnagyobb romániai webáruháznál reggel 7-kor kezdődött az idei Black Friday, ugyanakkor egy sor más online kereskedőnél már éjféltől lehetett kedvezményes áron vásárolni. Az ügyfelek elképesztő lendülettel vetették bele magukat a vásárlásba, 7 óra után néhány perccel már egy sor terméknél a Stoc Epuizat (A készlet kimerült) felirat díszelgett.

A legkeresettebb termékek az eMag-on a TV-készülékek, az elektromos háztartás eszközök és az okostelefonok voltak, de röpke két óra leforgása alatt gazdára talált 75 személygépkocsi, köztük egy BMW i8-as, valamint másfél kiló arany. 9 óráig az eMag.ro-nak 3 millió látogatója volt, az eladások értéke pedig meghaladta a 200 millió lejt.

A helyi vállalkozók által létrehozott, jelenleg dél-afrikai tulajdonban levő webáruháznál idén rekordösszegű, 400 millió lejes eladásokra számítanak. A tavalyi Fekete Péntek mérlege 360 millió lej volt. Némileg meglepő módon idén, az első órákban a legtöbb megrendelés nem Bukarestből, hanem Kolozsvárról érkezett, ami azért figyelemre méltó, mivel utóbbiban csak kb. hetedannyian élnek, mint a fővárosban.

FRISSÍTÉS: Valósággal felrobbant az eMag. Az elmúlt évhez képest 40 százalékkal nagyobb értékben, 130 millió lejre adott el termékeket az eMag online kereskedelmi áruház az idei fekete péntek első órájában. A cég közleménye szerint az idei akció 6 óra 56 perckor rajtolt, amikor 200 ezer ügyfél látogatott a weboldalra. A eMag statisztikái szerint a fekete pénteki árleszállítás első percében 8200 terméket adtak el. A legnagyobb forgalmú másodpercben (6:57:13) 229 termék kelt el. 12 másodperc után az eladások értéke meghaladta az egymillió lejt. A legkeresettebb termékek között volt a Microsoft Xbox One Slim 1TB konzol, amelyből 500 darabot vásároltak 39 másodperc alatt, az Apple iPhone X mobiltelefon, amelyből 43 másodperc alatt 501 darab kelt el és a Tigar Winter 195/65R15 91H téli gumiabroncs, amelyből 800 darabot értékesítettek 44 másodperc alatt.

Tavaly tömegesek voltak az átverések

A eMag idén 3 millió terméket hirdetett meg kedvezményes áron. Egy televíziós interjúban Iulian Stanciu, a vállalat vezérigazgatója cáfolta, hogy az árengedmények jelentős része szemfényvesztés volna. Tagadta, hogy a kedvezményt a Fekete Pénteket közvetlenül megelőző időszakban felpumpált árakra alkalmazzák. Az minden esetre tény, hogy a tavalyi Fekete Péntek során a kereskedők törvénytelenségek sorát követték el, nem csak az eMag, úgy verték át a vásárlókat, ahogy nem szégyellték.

A Versenytanács megállapította, hogy 2017-ben az esetek 80 százalékában, a kereskedők nagyobb árból számították a kedvezményt, mint az megengedett lett volna, tehát megtévesztették a fogyasztókat. A meghirdetett termékek 20 százalékának az állítólagos kedvezményes ára a normál árnál is magasabb volt. A fogyasztóvédelmi  hivatal emiatt 122 ezer lejes bírságot szabott ki a kereskedőkre. Erősen kérdéses, hogy ez elvette-e a kedvüket a trükközéstől, lévén, hogy a tavalyi Black Friday 900 millió lejes bevételt generált a számukra, amihez képest a bírság összege igazán aprópénz.

Jelenleg sok kereskedő heteken keresztül Fekete Pénteket tart. Idén már a bankok is meglátták a Black Friday-ban rejlő lehetőségeket, van olyan, amelyik kedvezményes kamattal meghirdetett hitellel próbál új ügyfelekre szert tenni.  

Szigorítanak a szabályozásokon

Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke pénteken megerősítette, hogy egy olyan törvénytervezeten dolgoznak, amely az árengedményes akciók időtartamát is szabályozni fogja. „Az online kereskedelem folyamatosan bővül, ami egy jó dolog, mert az árak mérséklődéséhez vezet. Ám a kereskedőknek rendet kell tenniük a házuk táján, mert másként elveszítik a vásárlóikat” – jelentette ki az intézményvezető, a tavalyi visszaélésekre utalva.

Az Versenytanács elnöke már korábban azt javasolta: a webáruházak legyenek kötelesek tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy miként alakult egy adott termék referenciára, illetve ára a legutóbbi 30 napban. Azt nem tudni, hogy ez az előírás bekerül-e majd a készülő törvénytervezetbe, amelynek kidolgozásába az online piac szereplőit is bevonják. Chirițoiu pénteken erről azt mondta: a kereskedők egy közös etikai kódex elfogadására készülnek, amelynek betartása erősítené a vásárlók bizalmát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?