A bankban alig kamatozik: mibe fektessük a pénzünket?

Akár 10-15 százalékot is hozhatnak egy év alatt a részvények és a befektetési alapok. Egyes befektetési alapoknál három év alatt közel 40 százalékkal gyarapodott az elhelyezett pénz, másoknál ellenben a névleges értéke 8 százalékkal csökkent. 

A rizikótól ódzkodó emberek számára a bankbetétben és az állampapírban merülnek ki a befektetési lehetőségek, ám jelenleg ez azt jelenti, hogy középtávon, ha csekély mértékben is, de megtakarításaik veszíteni fognak az értékükből, mivel ezen pénzügyi termékek kamatai alacsonyabbak az infláció mértékénél. A kockázatvállaló típus azonban tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeibe is fektethet vagy rábízhatja a pénzét befektetési alapokra. Mindkét esetben jó eséllyel reálértékben gyarapodni fog a tőkéje, igaz, az is benne van a pakliban, hogy bukni fog a befektetésen.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap elemzése szerint jó döntést hozott az, aki az elmúlt egy évben a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett cégek részvényeibe fektetett. A vizsgált tucatnyi vállalat közül csupán a Digi részvényeinek a hozama nőtt az inflációnál, illetve a bankbetétek kamatainál kisebb arányban, 1,2 százalékkal. Aki OMV Petrom részvényeket vásárolt, az már jól járt, ezek éves hozama 5,9 százalék volt. A Transilvania Bank részvényeinek az értéke 6 százalékkal nőtt, míg az Electrica esetében 6,9 százalékos volt a gyarapodás.

Az energetikai vállalatok teljesítettek a legjobban

A legjobban az energetikai vállalatok teljesítettek, a Nuclearelectrica és a Transgaz 12,2, illetve 12,3 százalékos, a Romgaz pedig 15,6 százalékos nyereséget biztosított a kisbefektetőknek.

A tőzsdei befektetéseknek megvan az a nagy előnyük, hogy a befektetők nagyon gyorsan hozzájuthatnak a pénzükhöz, ugyanakkor a veszteség kockázata , mely esetenként akár tetemes mértékű is lehet, bármikor fennáll, a részvényárak ugyanis érzékenyen reagálnak a világpolitika és a világgazdaság történéseire.

A befektetései alapoknak szentelt elemzésből az derül ki, hogy három év alatt közel 40 százalékkal szaporíthatta a pénzét az, aki jó megérzéssel választott alapot. Sajnos a kisbefektetők egy része foghatja a fejét, mert van olyan befektetési alap is, mely 36 hónap alatt 8 százalékos veszteséget produkált.

Az elmúlt egy évben az ETF-BET Tradeville alap ügyfelei jártak a legjobban, ez ugyanis 10,5 százalékkal növelte a kezelt tőkét, s hasonlóan teljesített a BET Index Austria ATX is, 10 százalékos pluszt mutatva fel. Három éves viszonylatban tíz befektetési alap tud felmutatni 30 százalékot meghaladó hozamot, az említettek mellett az Erste Equity Románia, a Raiffeisen Acțiuni, a BT Maxim, az NN International Romanian Equity, az OTP Expert, a Certinvest BET FI, a BRD Acțiuni Clasa A és a Certinvest BET Index.

A tőzsdei részvényekhez hasonlón a befektetési alapoknál elhelyezett pénzhez is nagyon rövid idő alatt, bármikor hozzá lehet jutni, de ennek ára van. Ha a pénz 180 napnál kevesebb ideje van a befektetési alapnál, akkor az elég borsos, 4 százalékot is elérő kezelési költséget számolhat fel, ami elviheti a nyereség tetemes részét. 180 és 360 nap között a kezelési költség kisebb, 360 nap után pedig általában költségmentesen kapja meg a pénzét a befektető.

Attól függően, hogy mibe fektetnek be (részvényekbe, bankbetétekbe, állampapírokba, önkormányzati kötvényekbe stb.), a befektetési alapok kockázati szintje széles határok között mozog, így ajánlatos tájékozódni ezt illetően, mielőtt elhelyezzük a tőkénket.

Kapcsolódók

Kimaradt?