Világnap: virtuális eseményen nyújtanának globális képet az autizmussal élőkről

Április 2-án van az Autizmus Világnapja, amiről az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése a 2007. december 18-án elfogadott határozatával döntött. 2024. április 2-án az Autizmus Nemzetközi Tudatosítási Napját egy virtuális esemény fémjelzi, amelynek címe: A túléléstől a gyarapodásig: autisták osztják meg regionális perspektíváikat – olvasható a www.un.org oldalon.

Amióta az ENSZ Közgyűlése 2007-ben április 2-át az autizmus nemzetközi napjává nyilvánította, az ENSZ ezt a napot az autizmussal élő emberek számára az emberi jogok és alapvető szabadságjogok teljes körű és másokkal egyenlő megvalósulásának megerősítése és előmozdítása érdekében ünnepli – olvasható a honlapjukon. 17 évvel később, a figyelemfelkeltésen túl a hangsúly az autizmussal élő emberek elfogadásának és megbecsülésének, valamint a társadalomhoz való hozzájárulásuknak az előmozdítására helyeződött át – írják továbbá. Az Autizmus Világnapját 2024-ben az ENSZ Globális Kommunikációs Főosztálya szervezi, szoros együttműködésben a svájci székhelyű Neurodiverzitás Intézettel (ION), amelynek jelenleg 23 országban van képviselete – olvasható az ENSZ honlapján.

A 2024-es cél: átfogó képet nyújtani

Az autizmus egy egész életen át tartó neurológiai állapot, amely általában a korai gyermekkorban jelentkezik. Nemtől, fajtól és társadalmi-gazdasági státusztól függetlenül érinti az embereket. . Az autizmus aránya a világ minden régiójában magas. Az autizmus spektrumzavarral élők számára a megfelelő támogatás, az alkalmazkodás és a neurológiai eltérés elfogadása lehetővé teszi az esélyegyenlőséget, valamint a társadalomban való teljes és hatékony részvételt. A 2024-es világnap mérföldkő, mivel az a cél idén, hogy átfogó globális perspektívát nyújtson az autizmussal élők helyzetéről, egyedülálló módon maguknak az autizmussal élőknek a hangjára és tapasztalataira összpontosítva – írja az ENSZ internetes oldalán.

Fotó: képernyőmentésMint írják, 2008-ban hatályba lépett a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény, amely megerősítette a mindenkit megillető egyetemes emberi jogok alapelvét. Az egyezmény létfontosságú eszköz a befogadó, gondoskodó társadalom előmozdításához, és annak biztosításához, hogy minden autista gyermek és felnőtt teljes értékű életet élhessen.

Előrelépések Romániában

Romániában az Autism Romania – Autizmussal élő gyermekek szüleinek egyesülete 2024. február 29-én Bukarestben szervezett egy rendezvényt, amely a 2023 januárjától 2024 februárjáig tartó Tinerii cu Autism-Voce pentru incluziune (Autizmussal élő fiatalok – Befogadást kérő hang – szerk.) projekt lezárását jelentette. Az egyesület több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az autizmussal élők érdekérvényesítésében.

Illusztráció | Fotó forrása: PexelsAz Autism Voice Egyesület (Autizmus Hangja Egyesület – szerk.) 2023. november 28-i sajtóközleményében jelentette be, hogy intézetük egy éve tevékenykedik, kiemelve ennek a fontosságát a romániai autizmus spektrumzavarral élő serdülők és fiatalok életének javításáért folytatott küzdelemben. Ezért a projektért és munkájáért az Autism Voice megkapta az Európai Parlamenttől a 2023-as Európai Polgár Díjat, amely elismeri az egyesület által a közösség javára, a befogadás és integráció európai értékeinek jegyében végzett kiemelkedő eredményeket felmutató munkát. „Az Autism Voice küldetése 2008 óta az, hogy országos szinten fejlessze és biztosítsa a legjobb szakembereket és a legjobb programokat az autizmus spektrumzavarral vagy viselkedési zavarokkal küzdő gyermekek gyógyulása és integrációja érdekében” – írja közleményük alapján az Agerpres.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?