Tériszonnyal küszködik? A kutatók szerint a fóbia a virtuális valósággal kezelhető

Szorongásos betegségek, illetve olyan fóbiák esetében, mint a tériszony vagy az arachnofóbia a virtuális világ eszközei sokat segíthetnek a gyógyulásban, írja a femina.hu portál. Ily módon lehetővé válik, hogy az ember ne a hétköznapi életben, hanem a virtuális valóságban gyakoroljon, és folyamatosan szokjon hozzá az indokolatlanul félelmet keltő dolgokhoz.

Daniel Freeman, az Oxfordi Egyetem klinikai pszichológia professzora szerint, bár a kezelés során a páciens tudja, hogy a virtuális valóságban jár, ám az agya mégsem bontja meg a varázslatot. 

Erről mesélt Judith Keeling, aki Oxfordban volt részese a tériszony VR-terápiájának: "felvettem a szemüveget, és egy bevásárlóközpont aulájában találtam magam. Az emeletre lifttel mentem fel, kinyíltak az ajtók. Egy üvegkorlát volt köztem és a földszinti aula között. És akkor ezt az üvegkorlátot hirtelen eltávolították. Rögtön hátraugrottam, hiába tudtam, hogy ez nem a valóságban történik velem."

Fotó: Pixabay | Tibor Janosi Mozes

A terápia során a virtuális valóságban az emberek egyre bonyolultabb feladatokat hajtanak végre minden emeleten, míg el nem értik a legfelső szintet, ahol egy ingatag hídon kell átsétálniuk. Három alkalom után Judith nem volt biztos benne, hogy valóban használt a kezelés, ám amikor egy családi nyaralás alkalmával Angkor romjaihoz látogattak Kambodzsába, meglepődve tapasztalta, hogy gond nélkül járkál fel-alá a rozoga szabadtéri létrákon.

A szakemberek szerint a virtuális valóságbeli kezelési módszerek olyan pszichés problémák esetében is segítséget nyújthatnak, mint a skizofrénia, a testképzavar vagy akár a poszttraumás stressz-szindróma.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?