tea

Teázzon úgy, mint az angol királynő: mutatjuk a „szertartás” lépéseit

Fotó: pexels.com

Az afternoon tea elegáns szertartás, amely a brit kultúra egyik alapköve. Manapság már nem annyira kőbe vésett az időpontja, a lényeg, hogy ebéd és vacsora közt legyen. Az izeselet.hu portál 10 pontban gyűjtötte össze, mi mindent érdemes tudni az angol királynő teázási szokásairól, illetve hogyan lehet elsajátítani azokat, ha elegáns teázásra vágyik az ember.

Textilszalvéta

AMikor leül teázni a királynő, ölébe teríti az asztalán vagy tányérján összehajtogatott textilszalvétát/asztalkendőt. Védi a ruhát, és amennyiben szükséges, ezzel törölhetők meg a száj is. Ha mosdóba kell menni, a szalvéta összehajtva a tányér kés felőli oldalára hkerülhet, természetesen nem az ételfoltos oldalával szem előtt. Az étkexés befejeztével sem gyűrhető össze, sőt, még a tányérba sem szabad dobni: összefogva az asztalterítőn kell maradnia.

Tej csak a fekete teákhoz dukál

A gyümölcsteához vagy zöld teához nem tesznek az angolok tejet, csak a fekete teákhoz: krémesebbé és édesebbé teszi.

Mindenkinek saját kanna tea

Kevesen tudják, hogy a jó minőségű teafű akár négy felöntést is bír – bár a szakértők szerint a harmadik a legízletesebb. A teázás elegáns szokás, ezért illendőbb, ha mindenki rendel magának egy saját kanna teát. 

Minden csészéhez saját szűrő

Jobb helyeken minden csészéhez saját szűrő jár, aminek általában külön porcelántálkája van, hogy használat után ne a tányérra kelljen tenni.  Úgyszintén nem illik visszarakni a terítőre a már használt kést, amennyiben van ezüst vagy porcelán késbak, arra helyezze, ha nincs, akkor a támassza a tányérjának.

Nem illik körbe-körbe kavargatni

A teát nem illik körbe-körbe kavargatni, hatalmas örvényeket keltve és nagy csörömpölést csapva. Előre-hátra kell mozgatni a kiskanalat, úgymond hat-tizenkét óra irányban, nem hozzákoccintva a fémet a porcelánhoz.

Sok finomság

A teához egy emeletes állványon érkezik a sok finomság. Az alsó szinten találhatók a sós falatok – Angliában ez szinte mindig uborkás, lazacos, illetve tojáskrémes, háromszög vagy hosszúkás téglalap alakúra vágott, héj nélküli klubszendvics. A középső szint a tipikus angol finomságoké, amilyen a scone vagy a pudding – figyelem, ez utóbbi egy süti, azaz nem azonos a krémdesszerttel, amit mi ugyanígy nevezünk. A legfelső szinten torták, bonbonok, de akár nemzetközi édességek (linzer, madeleine stb.) is találhatók. 

Társas időtöltés

Az afternoon tea egy társas időtöltés. Mivel az ételek egy közös szervírozó alkalmatosságon érkeznek, illetve mindegy egyéb (krém, lekvárok, cukrok, esetlegesen sodók) közös tálkákban, kiöntőkben, nem illik a másik tányérjába belepiszkálni. Természetesen a célra megfelelő evőeszközökkel illik kivenni belőlük, sosem a sajátunkkal. Az ételek nyugodtan megfoghatók kézzel, még a szendvicshez sem használnak kést és villát.

Törni és nem vágni az édességet

A híres angol édes tésztájú, sokszor mazsolával vagy kandírozott gyümölccsel megszórt „pogácsát” mindig kézzel kell félbetörni a közepén, sosem illik vágni. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Országhoz igazított finomságok

Mivel az afternoon tea immár nemzetközi szokássá vált, így nem meglepő, hogy országonként változik az ételkínálat. Sok helyen a tea mellé pedig pezsgő is jár, még inkább emelve az étkezés fényét.

Nem kell hozzá kiöltözni

A délutáni tea bár egy szertartásos étkezés, mégsem formális: nem kell hozzá kiöltözni, sőt, nevetséges is, hiszen az csak vacsorához szükséges. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?