Problémás a bőrrákosok nyilvántartása – A megelőzés fontosságára figyelmeztetnek

A statisztikák szerint idén az év első felében csaknem 570 új daganatos megbetegedést észleltek Maros megyében, ebből 5 bőrrák volt. Jelenleg 300 bőrrákos esetet kezelnek a megyében.

Maros megyében közel 20 ezer onkológiai megbetegedést tartanak számon, ez a korábbi évekhez képest növekedést jelent, ugyanakkor a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jelentéseiben csak az onkológiai és sebészeti vagy palliatív (a végstádiumban lévő betegek tüneteinek enyhítésére irányuló kezelés) rendszerbe kerülő súlyos esetek szerepelnek – mondják a bőrgyógyászok.

Évről évre nő a bőrrák vagy a melanoma kialakulásának kockázata – tájékoztatta a helyi sajtót Dalila Maier marosvásárhelyi bőrgyógyász. A szakértő szerint a bőrrák bárkit megbetegíthet, fiatalokat és időseket egyaránt, és a fő oka az ellenőrizetlen napozás.Fotó: Ben_Kreckx/Pixabay

 „A melanoma nagyon agresszív. Fiatal korban is előfordulhat, és általában a folyamatos napozás miatt alakulhat ki. Az intenzív napozás során az érintett személy többször le is éghet és jelentősen sérülhet a bőre. Az erős napsugárzás következményeként ugyanakkor kialakulhatnak nem melanoma típusú rákos megbetegedések is, amelyek szintén veszélyesek lehetnek az érintett személyre nézve. Ezenkívül a hosszan tartó napozás idő előtt öregíti a bőrt” – jelentette ki a szakember.

Hangsúlyozta, a barnulás a hám sérülése miatt következik be, így a bőr nem tud mást, mint védekezni. A D-vitamin felhalmozásához viszont nem kell sok napfény, elég, ha a reggeli órákban napozunk, így a D-vitamin természetes úton választódik ki a szervezetben. A védekezésnek többféle módja is van, elsősorban a déli, délutáni órák (11.00–15.00) elkerülése, amikor az ultraibolya sugárzás maximális, a kétóránkénti, legalább 30+ faktorszámú védőkrémek használata, ugyanakkor a teljes testfedés is hatékony – tette hozzá.

Romániában jelenleg nincs az ilyen típusú rákbetegségeket összegző adatbázis, ez pedig megnehezíti annak elemzését, hogy hogyan lehetne a rákkeltő hatásokat hatékonyabban megelőzni és ezen típusú betegségek kezelését optimalizálni. A statisztikák szerint 2020-ban 100 ezer rákos beteget tartottak nyilván országszerte, az elhalálozási arány ugyanakkor 50 százalék körüli volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?