Német kitüntetést kapnak a BioNTech vezetői, köztük Karikó Katalin is

A műszaki tudományok területén egyik legrangosabbnak számító német elismerést, a Werner-von-Siemens-Ringet (Werner von Siemens-gyűrűt) kapja meg Karikó Katalin és a BioNTech három másik vezetője, Christoph Huber, Ugur Şahin és Özlem Türeci – jelentette be hétfőn a díjat gondozó alapítvány.

A szervezet sajtóközleménye szerint Karikó Katalin 2013-ban csatlakozott a BioNTech-hez. 2020 elején felismerték, hogy az eredetileg daganatos betegségek kezelésére kidolgozott mRNS-technológia a világjárvány elleni oltóanyag fejlesztésének platformjaként is szolgálhat. A megoldás egy új vakcina fejlesztését és klinikai tesztelését tette lehetővé kevesebb mint egy év alatt.

Az mRNS-technológia nemcsak a vírusos fertőzések megelőzésében nyit óriási távlatokat, hanem a daganatos, autoimmun, allergiás vagy az örökletes betegségek kezelésében is. Az mRNS-technológia elméletből a gyakorlatba való átültetése a gyógyítás új korszakába „katapultálta” a világot – áll a közleményben.Karikó Katalin | Fotó: Szegedi Tudományegyetem

A Werner von Siemens-gyűrű idei másik díjazottja Stefan Hell. A 2014-ben Nobel-díjjal kitüntetett német fizikus által kifejlesztett STED-mikroszkópia (STimulated Emission Depletion Microscopy) olyan felbontásban mutatja a biológiai struktúrákat, amely korábban fénymikroszkóppal fizikailag lehetetlennek tűnt. A STED-mikroszkóp segítségével például megfigyelhető, hogyan helyezkednek el a fehérjék a sejtben, és miként hatnak egymásra. A tudósok így jobban megérthetik az olyan betegségek molekuláris mechanizmusait, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a rák.

A Werner von Siemens-gyűrűt 1916-ban alapították a névadó születésének századik évfordulója alkalmából. Az elismerést, egy smaragdokkal és rubinokkal díszített aranygyűrűt 1952 óta háromévente adják át azoknak, akik munkájukkal jelentős előrehaladást értek el a műszaki tudományok terén vagy akik kutatóként új műszaki utakat nyitottak meg.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Werner von Siemens-gyűrű átadó ceremóniáját decemberben tartják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?