Breakthrough-díjjal tüntették ki Karikó Katalint és kutatótársát

Karikó Katalint és Drew Weissmant díjazták idén a Breakthrough-díj élettani kategóriájában az mRNS-vakcinák technológiájának kifejlesztése miatt – írja a qubit.hu.

Az évente három kategóriában (matematika, fizika, élettan) átadott elismerést 2012 óta ítélik oda, a a világ meghatározói technológiai cégienk vezetői döntése értelmében, közöttük van Mark Zuckerberg és Priscilla Chan (Facebook), Sergey Brin (Google), Anne Wojcicki (23andMe) vagy Yuri Milner (Mail.Ru).

A hivatalos indoklás szerint azért tüntették ki Karikót és Weissmant, mert az elmúlt évtizedekben végzett munkájuk hozzájárult annak a technológiának a fejlődéséhez, amellyel a hírvivő RNS-t a sejtekbe lehet juttatni, ezzel kaput nyitva – főként a Pfizer-BioNTech és a Moderna által fejlesztett – COVID-19-vakcináknak. A díj hárommillió dolláros pénzjutalommal jár.

Karikó és Weissman korábban már több orvosi és biológiai kitüntetést megosztva vehetett át, többek között a 2020-as Rosenstiel-díjat, valamint idén a Louisa Gross Horwitz-díjat és az Albany Medical Center-díjat. A velük kapcsolatos hírekben általában megjegyzik, hogy a 2021-es orvosi Nobel-díjra is közösen esélyesek.

(Címlapkép: Rosta Tibor/MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?