banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Gyógyszerek helyett drogok: ecstasyval is gyógyítják a depressziót Ausztráliában

Ausztrália szombattól engedélyezi az ecstasy és a hallucinogén gombák gyógyászati célú felhasználását egyes mentális betegségek gyógyítása reményében – jelentette be a terápiás célú gyógyszereket felügyelő ausztrál hatóság (TGA).

A TGA kísérletei után ezek a szerek viszonylag biztonságos minősítést kaptak „orvosilag ellenőrzött környezetben” történő felhasználás esetén ­– írja az Index.hu portál.

A kép illusztráció | Fotó: Pexels

A társadalombiztosítással szerződésben álló pszichiáterek ezentúl felírhatják ezeket a pszilocibin, illetve MDMA néven ismert pszichoaktív szereket poszttraumatikus stresszben és bizonyos fajta depresszióban szenvedő pácienseiknek.

Kanada és az Egyesült Államok egyes tagállamai is engedélyezték már korábban a gombákban található pszilocibin és az MDMA (ecstasy) gyógyászati célú alkalmazását, de kizárólag klinikai kísérletek céljaira, illetve különleges engedélyek birtokában.

Az ausztráliai döntés támogatói abban reménykednek, hogy sikerül döntő áttörést elérni egyes mentális betegségek gyógyításában. Mike Musker, a Dél-ausztráliai Egyetem mentális egészséggel és az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó kutatója megerősítette, hogy a pszilocibin a depresszió, az MDMA pedig a poszttraumás stressz elleni harcban lehet eredményes.

Az MDMA „a kapcsolat érzését” nyújtja a pácienseknek, ami megkönnyíti a terapeutával való kapcsolatteremtést és a traumás tapasztalatok megosztását. A pszilocibin lelki-szellemi hatása pedig „megváltoztathatja a beteg önképét és életét, és kis szerencsével ismét visszatérhet az életkedve”.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az új módszer nem kockázatmentes, és a betegeket még a programban való részvétel előtt figyelmeztetni kell az esetleges mellékhatásokra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?