Először kapott bionikus lábprotézist egy madár

Bionikus lábprotézist kapott Mia, a szakállas saskeselyű a Bécsi Orvostudományi Egyetemen, az emberek gyógyítása terén már régóta használt osseointegrációs módszert először alkalmazták madáron.

Az olyan nagytestű madarak, mint a saskeselyűk esetében a végtag elvesztése járásképtelenséghez, majd alultápláltság miatti pusztuláshoz vezet. A végtagot lehet protézissel helyettesíteni, de eddig nem volt lehetséges a hagyományos protézisek használata röpképes madaraknál, mivel az rendkívüli megterhelést jelentene számukra a mindennapokban.

Oskar Aszmannt és kutatócsoportját a Bécsi Egyetem Plasztikai, Helyreállítási ls  Esztétikai Sebészeti Karán már régóta a világ vezető bionikus végtaghelyreállítási specialistái között tartják számon.Tavaly ők alkották meg az első teljesen integrált bionikus kézprotézist. Egy alsó-ausztriai madármenhelyen élő Mia olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy lábát amputálni kellett.

Fotó: Mia | CREATIVENATURE/DEPOSITPHOTOS

"A láb nemcsak a leszálláshoz és a járáshoz létfontosságú eszköz a saskeselyűk számára, hanem a zsákmány tartásához is, ezért lábuknak különféle terheket kell kiállniuk" –  idézte az egyetem honlapja Aszmannt. Nyilvánvaló volt, hogy a madár nem fogja hosszan túlélni végtagja elvesztését, ezért megterveztek és megalkottak egy különleges csontimplantátumot, amelyet sebészileg hozzáillesztettek a végtagcsonkhoz.

Ez az új technika az osseointegráció, és Aszmann kutatócsoportja a közelmúltban alkalmazta először Ausztriában beteg emberen, aki a karját vesztette el, de madáron még soha nem próbálkoztak vele. Az osseointegrációban a protézis külső részeit közvetlenül a csonthoz erősítik, hogy biztosítsák a szoros csontkapcsolatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A műtét, amelyet a San Franciscó-i Osseintegrációs Központ kutatójával, Rickard Branemarkkal végeztek, sikeresnek bizonyult, a keselyű rehabilitációját a Haringsee-ben lévő madármenhelyen végezték. Aszmann hangsúlyozta: három hét után a madár először kísérelt meg járni, és hat hét után a protézis teljes terhelést kapott. Ma már a szakállas saskeselyű képes leszállni, mindkét lábával járni, ő az első bionikus madár.

Kapcsolódók

Kimaradt?