Kutyát, macskát, lovat is mentettek a háromszéki tűzoltók tavaly

A háromszéki tűzoltók bajba jutott állatok őrangyalaivá válnak, amikor nem a saját életüket kockáztatva oltanak tűzet. A Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőséget (ISU) ugyanis nemcsak tűzesetekhez riasztják, hanem gyakran kérik a segítségüket bajba jutott háziállatok vagy vadállatok megmentéséhez.

Az elmúlt esztendőben olyan kutyák, macskák és lovak megmentésében vettek részt, amelyek életét e nélkül nem lehetett volna megmenteni. Marius Tolvaj, a Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség szóvivőjének elmondása szerint 2020-ban hét esetben mentettek állatokat, köztük három kutyát, és három lovat mentettek ki szorult helyzetéből, egy esetben egy 15 méter mély kútba esett macskát hoztak a felszínre.

A szóvivő példaként említette, hogy tavaly Baróton egy két méter mély gödörbe esett ló mentésében kérték segítségüket. A helyszínre érkező tűzoltók hevederekkel átkötötték a bajba jutott állatot és egy emelődaruval sértetlenül kiemelték a gödörből.

Fotó: Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség

Hozzátette: előfordult, hogy rosszindulatú emberek miatt kellett állatokat menteniük. Ez történt Sepsiszentgyörgyön, ahol egy járókelőnek tűnt fel, hogy egy földbe süllyesztett szeméttárolóból kiskutyák sírása hallatszik. Az illető az 112-es hívószámon riasztotta a tűzoltókat, akik egy műanyag tasakba dobva találtak meg 13 kiskutyát, amelyek közül már csak öt volt életben. A kimentésüket követően a kölyökkutyákat egy állatvédő egyesület gondozására bízták.

Marius Tolvaj felidézte, hogy az elmúlt években a háromszéki tűzoltók számos gólyát, vadnyulat, illetve egy pöcegödörbe esett medvebocsot is kimentettek. A kis medvének egy létrát nyújtottak be a gödörbe és azon sikerült kimásznia.

Kapcsolódók

Kimaradt?