Bolygónk minden nyolcadik lakója túlsúlyos

Egy friss felmérés világított rá, hogy jelenleg a Föld lakosságának 1 milliárd fője, vagyis minden nyolcadik lakója túlsúlyos. Ez azért is szomorú adat, mert a gyerekek és kamaszok körében 1990 óta négyszeresére nőtt az elhízottak aránya. A Londoni Imperial College beszámolója szerint a világ 190 országában végzett felmérés adatait összesítették arról, hogy milyen a különböző testtömegindexű (BMI) emberek aránya a lakosságban, írja az ng.24.hu portál.

A The Lancet orvosi folyóirat arról is beszámol, hogy míg az alultáplált és túlzottan sovány emberek aránya csökkent 2022-re, addig a legtöbb országban az elhízás lett a rosszul tápláltság leggyakoribb formája. A kutatók figyelmeztettek, hogy olyan döntésekre van szükség, amelyekkel a rosszul tápláltság mindkét formája, vagyis a kóros alultápláltság és az elhízás is mielőbb mérsékelhető.

Fotó: Unsplash

„Nagyon aggasztó, hogy a járványszerűen jelentkező elhízás, amely a felnőttek körében már 1990-ben is egyértelmű volt, mára az iskolás gyerekek és kamaszok korcsoportjára is átterjedt. Emellett azonban még mindig százmilliók alultápláltak, különösen a legszegényebb régiókban. A rosszul tápláltság mindkét formájának leküzdéséhez fontos, hogy jelentősen javuljon az egészséges és tápláló élelmiszerek elérhetősége és ára” – mondta el a kutatás vezetője, Majid Ezzati professzor.

Kutatásukat a WHO-val együttműködésben készítették: több mint 220 millió ember adatait használták fel és ezek segítségével számították ki a világ teljes lakosságát érintő arányokat. A kutatáshoz több mint 1500 szakember munkája járult hozzá. Elhízottnak számít az, akinek a BMI-je meghaladta a 30-at, alultápláltnak pedig az, akié alacsonyabb volt 18,5-nél.

Az elmúlt három évtizedben az 5-19 éves elhízott lányok és fiúk aránya több mint négyszeresére emelkedett, míg 1990-ben 1,7 százalék volt, 2022-re 6,9 százalékra nőtt a lányok esetében, és 2,1 százalékról 9,3 százalékra a fiúknál. Ez a tendencia szinte minden országban látható a gyerekek körében. Ugyanakkor örömteli, hogy ebben a korcsoportban az alultápláltak aránya csökkent (lányoknál 10,3 százalékról 8,2 százalékra, fiúknál 16,7 százalékról 10,8 százalékra), bár ez a pozitív változás nem terjedt ki minden országra.

A felnőtteknél az elhízott nők aránya több mint kétszeresére emelkedett (8,8 százalékról 18,5 százalékra), míg a férfiaknál közel háromszorosára nőtt (4,8%-ról 14%-ra). Ugyanebben az időszakban a felnőttek alultápláltsága is jelentősen csökkent.

Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója elmondta: „Az új kutatás rávilágít, mennyire fontos is az elhízás megelőzése és kezelése a legfiatalabb kortól a felnőttkorig, az étrend, a fizikai aktivitás és a megfelelő gondoskodás révén.” Hozzátette, e cél eléréséhez a kormányok, a közösségek támogatására lesz szükség, valamint azokra a bizonyítékokon alapuló módszerekre, amelyeket mind a WHO, mind a nemzeti közegészségügyi hatóságok javasolnak. Fontos bevonni a magánszektort is, amelynek felelősséget kell vállalnia a termékei egészségügyi hatásaiért.

A világban sok helyen zajló konfliktusok, háborúk és persze a klímaváltozás is hozzájárul a gyenge tápláltsághoz. Vagy nem jut elegendő élelemhez egy család, vagy csak a rossz minőségű élelmiszerhez fér hozzá, csak azt tudja megfizetni. Ezzel e konfliktushelyzetek mind az alultápláltsághoz, mind az elhízáshoz hozzájárulnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?