Boldogságindex: a magyarok az utolsók a világranglistán

Második éve folytatódik a javulás a világban a boldogságindexet tekintve: hat százalékponttal nőtt az érték tavalyhoz, és tízzel 2020 augusztusához, a covid berobbanásához képest, azonban az összes vizsgált ország közül Magyarországon mondják magukat a legkevesebben boldognak – derül ki az Ipsos globális kutatásából, melynek eredményeit a hvg.hu ismerteti.Fotó: Pixabay

A legújabb felmérés eredménye szerint globálisan az emberek 73 százaléka boldognak vallja magát; a legmagasabb boldogságindexet Kínában (91%), Szaúd-Arábiában (86%) és Hollandiában (85%) mérték. Ettől messze elmarad az összes, 32 vizsgált ország legalacsonyabb értékét mutatóMagyarország, ahol mindössze az emberek 50 százaléka vallja magát boldognak. A második legboldogtalanabb országhoz képest is jelentősen elmaradunk: Dél-Koreában 57, Lengyelországban 58 százalék vallotta magát boldognak.

A kutatás azt mutatja, az emberek akkor hajlamosak a leginkább boldognak vallani magukat, ha úgy érzik, van értelme az életüknek, ők irányítják az életüket, úgy érzik, megbecsülik őket, és elégedettek a testi-lelki egészségükkel is.

A válaszokból az derült ki, az emberek életük minden aspektusa közül emberi kapcsolataikkal a legelégedettebbek, legyen szó romantikus, rokoni vagy szakmai kapcsolatokról, valamint tudásszintjükkel vagy az információkhoz való hozzáférésükkel. A legkevésbé a hazájuk gazdasági, politikai és társadalmi helyzetével elégedettek, valamint saját anyagi helyzetükkel.

A felmérésből az is kiderül, Latin-Amerikában jóval pozitívabb a változás, mint Nyugat-Európában, Kolumbiában és Argentínában például 26 százalékkal növekedett a boldog emberek aránya, míg Nagy-Britanniában 13 százalékkal kevesebben vannak. Általában is megállapítható, hogy a Világbank szerint közepes anyagi helyzetű országokban nagyobb javulás volt tapasztalható, mint a gazdag országokban, sőt, amióta – 2011 óta – az Ipsos méri ezt az adatot, most először nagyobb boldogságindexet mértek a közepes anyagi helyzetű, mint a gazdag országokban.

Aggasztó adat ugyanakkor, hogy kevesebb, mint az emberek háromnegyede (72%) mondta azt, hogy van olyan barátjuk vagy rokonuk, akihez baj esetén segítségért fordulhatnának.

Kapcsolódók

Kimaradt?