banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Abroncskisokos: ideje a téli autógumikat nyárira váltani az autószervizesek szerint

Ugyan az idei változékony időjárás a sofőröket kétkedővé tette – néhány napja még havazott például Csíkszeredában – , a szakemberek úgy látják, elérkezett az ideje a téli autógumik nyárira váltásának. A télire gyártott gumik ugyanis lágyabbak, másként tapadnak az úthoz, forró aszfalton jobban kopnak, nem úgy, mint a nyáriak, amelyek a fagy hatására megkeményednek és eldurranhatnak, hőségben azonban kiválóan helytállnak. A gumiabroncs a gépkocsi egyik legfontosabb része, nem érdemes spórolni rajta: a garázskapus otthoni megoldások és a másodkézből vásárolt elemek a sofőrök életét kockáztathatják – figyelmeztetett Szőcs Hunor, a csíkszeredai Sigma-Gum Autószerviz egyik vezetője, akit az autógumik ár-minőség arányáról, tárolásáról, felszereléséről faggattunk.

A legfontosabb különbség a kétfajta gumiabroncs között az, hogy alapvetően más a nyárra és a télre gyártottak összetétele és mintázatuk kialakítása: a téligumi mintázata sűrűn elhelyezkedő apró lamellákból, erőteljes, mély kapaszkodóblokkokból áll: ha szükséges, havon, jégen, sőt, még latyakos-csúszós útfelületen is „fogódzkodik”. A rajta található mély és széles hosszanti, illetve oldalirányú mintaárkok kivetik magukból a havat, és biztosítják a jó vízelvezetést a gyakran sáros, latyakos, jégkásás utakon – hőségben az anyaga túlzottan lágynak bizonyul, ezáltal jobban kopik, és tagolt mintázata is korlátozza a tapadóerőt.

Fotó: Adobe Stock | Tomasz Zajda

Ezzel szemben a nyáron használt autógumikat úgy tervezik, hogy 7 fok fölött nyújtsanak optimális teljesítményt, a hidegben rideggé, merevvé válnak, így nehezen, vagy egyáltalán nem képesek arra, hogy a téli útburkolaton megfelelő mértékben tapadjanak – világosított fel Szőcs Hunor.

Mikor érdemes cserélni a gumiabroncsokat?

Noha konkrét törvény nem szabályozza a gumiabroncsok cseréjét, konstans hét fok alatt a nyári autógumikat télire kell váltani a KRESZ ajánlásának alapján. Ha ugyanis valaki úgy követ el balesetet, hogy közben nem a megfelelő abronccsal volt felszerelve a gépkocsija, vétségnek minősül a tette – tudtuk meg a szakembertől, aki az autógumik nyárira váltását is szükségszerűnek látja, hiszen roppant veszélyes egyazon abronccsal közlekedni egész évben: míg a téliek lágyabbak, speciálisan tapadnak a fagyos-havas aszfalthoz, addig a nyáriak, amelyek eleve keményebbek társaiknál, a fagy hatására még masszívabbá válnak, amelynek következtében eldurrannak, és életveszélybe sodorhatják az embert.  

Szőcs Hunor tapasztalatai azt mutatják, a változékony időjárás megzavarta a sofőröket: voltak, akik a tavasz érkeztével máris váltottak, és akadtak olyan kétkedőbb gépkocsitulajdonosok is, akik hosszadalmasan várakoztak, hiszen az elmúlt hetekben még jócskán okozott fejfájást a téli időjárás. Mivel a napokban húsz fok körüli volt az idő, illetve csupán a hegyormokon maradt meg a hóréteg, az autószerviz szakembere azt javasolja a sofőröknek, bátran keressék fel a műhelyeket, a cserét most már csak azoknak kell késleltetniük, akik a hetekben még hegyi túrázást terveznek.

Hangsúlyozta, a szervizek felkeresése kulcsfontosságú, a garázskapus, otthoni megoldások veszélyesek, ha az autó egyik legfontosabb elemének cseréjéről van szó. Hiszen nem elegendő a téli helyett nyári autógumit szerelni, a biztonság érdekében a kerékcsavarokat, a tengelyeket, a kerékágyat is szükséges ellenőrizni, és az esetleges hibákat csakis szakmai szem észlelheti – ha ezek nincsenek rendben, és az útra merészkedik a sofőr, meglehet, közlekedés közben esnek ki a kerékcsavarok, amelynek következtében a kerék is elmarad, és ez közúti balesetet eredményez.

Téli-nyári vagy négyévszakos?

A Sigma-Gum munkatársa arról is beszámolt, sokan hasznosnak találják a négyévszakos abroncsokat, amelyek a marketingszövegek alapján télen és nyáron is kiválóan helytállnak, ezzel azonban szakemberként nem értenek egyet. Régiónkban a kevert típusú abroncs a hideg és a meleg évszakban sem felel meg az elvárásoknak, mert Erdélyben hosszabbak és fagyosabbak a telek, nem úgy, mint például Dél-Romániában, ahol akár elégedett is lehet egy négyévszakos típussal a sofőr, mert ott kevésbé fagy rá az aszfaltra a hó telente.

Mégis a csere a legbiztosabb és hosszú távon legköltséghatékonyabb megoldás, ha ugyan lehet pénztárcabarát ez a művelet. A cél, hogy mindkét fajtát a saját rendeltetésének megfelelően vegye igénybe a sofőr, így akár évekig is használható maradhat az abroncs. Ahhoz persze megfelelő körülmények között kell tárolnia, amikor éppen nincs szezonjuk: erre alkalmas egy zárt tér, amely óvja az esőtől, hótól és napsütéstől. Különben a gumiabroncs minősége romlani kezd, ami később balesetet okozhat.  Hozzátette, leszerelés előtt célszerű megjelölni a gumiabroncsok pozícióját, így a következő felszereléskor megcserélhetők az első és a hátsó tengelyre szerelt autógumik, ezzel kompenzálható az eltérő kopás.

Azoknak sem kell aggodalmaskodniuk, akik a cserét hetekkel ezelőtt megtartották, ugyanis rövid távon egy kis havazás és fagy nem tesz kárt az autógumikban, ennyi terhelést még éppen elviselnek, a gond azzal van, ha napokig, sőt, hetekig kell tartós havazásban helytállniuk a nyárra gyártott elemeknek – részletezte a szakember, majd hozzátette, a gumik profilján található kopásjelzőt érdemes figyelni: ha a jelzést meghaladta a rongálódás, a sofőrnek kötelessége új autógumikat vásárolni.

Egy tengelyen a két autóguminak egyformának kell lennie

Az új autógumik ár-minőség arányát mindig az autóvezető pénztárcája határozza meg – részletezte a szakember, kiemelve, hogy olcsó és prémiumkategóriás termékek is képesek jól teljesíteni az utakon, ennél sokkal fontosabb az, hogy a törvényeknek megfelelően kerüljenek az autókra: csakis szervizben, egy hozzáértő személy segítségével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A minta, a magasság és a minőség mindaddig másodlagos, míg egy tengelyen a két abroncs egyforma, ha azonban a négy keréken négy különböző autógumi díszeleg, bajt hozhat magára a sofőr. A törvény ugyanis előírja, az első és hátsó gumiabroncsok különbözhetnek egymástól, de a tengelyeken lévő kettőnek egyformának kell lennie. Ezért aztán nem érdemes ezeken az elemeken spórolni: noha a márka és a prémium minőség is befolyásolja az árazást, az autógumicsere egy szükséges rossz – mivel legfontosabb eleme az autónak, azzal együtt a biztonságos közlekedés alapja is: ha a hőmérsékleti viszonyokhoz igazodik, és hozzáértőn került a kerekekre, nem veszélyezteti az úton közlekedők testi épségét.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?