A legújabb tervezésű repülőgéppel nullára csökkenthető a repülés szén-dioxid-kibocsátása

A brit Aerospace Technology Institute szerint az általuk tervezett repülőgép egyetlen feltöltéssel több mint 8600 km-t tudna megtenni, írja a hvg.hu portál.

A közlekedés kizöldítésében az egyik legnehezebb feladat az olyan repülőgépek megalkotása, amelyek semmilyen károsanyagot nem bocsátanak ki magukból. A mérnökök hosszú évek óta dolgoznak az elektromos repülőgépeken, ám ezek hatékonysága nagyban függ attól, képes-e a tudomány a jelenleginél jobb és könnyebb akkumulátorokat kifejleszteni. A másik lehetőség, hogy a repülőgépet ugyanúgy meg kell tankolni, mint jelenleg, csak a kerozin helyett hidrogénnek kellene belekerülnie. 
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
Az Aerospace Technology Institute a brit kormány finanszírozásával hozta létre a FlyZero projektet, ami egy olyan hidrogénmeghajtású repülőgépet takar, ami képes nagy távolságokat is átrepülni. A szakemberek szerint egy olyan gépet sikerült megtervezniük, ami 279 utas szállítására alkalmas, és gyakorlatilag egyetlen tankolással el tud jutni Londonból San Franciscóba (ez 8616 km megtételét jelenti), vagy épp az új-zélandi Aucklandbe úgy, hogy csak egyszer áll meg. Ez utóbbi város 18 337 km-re van Londontól. A tervezők szerint az 54 méter szárnyfesztávolsággal rendelkező gép ugyanazt a kényelmet és sebességet kínálná, mint a mai légi járművek, csak épp nulla szén-dioxid-kibocsátással járna a működése.
Fotó: Aerospace Technology Institute

A koncepció szerint a gép hátsó részében -250 Celsius-fokon tárolnák a hidrogént, a gép elején pedig másik két, méretét tekintve kisebb tartály tartaná egyensúlyban a repülőgépet. Hogy mikorra lehet valóság a jelenleg még csak a tervezőasztalon létező repülőgépből, egyelőre nem tudni. A szervezet arra számít, hogy a 2030-as években már közlekedhetnek ilyen gépek, ami jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást spórolhat majd meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?