Kevesebb bélgázt eregetnek a hínárral táplált tehenek

Fotó: Pexels | Roman

A UC Davis kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát. A haszonállatok tartása ugyanis jelentős mennyiségű károsanyag-kibocsátással jár: metánt, illetve dinitrogén-oxidot bocsátanak ki, amelyek sokkal jobban fokozzák az üvegházhatást, mint a szén-dioxid. Az Egyesült Államok emissziójának 10 százalékáért a mezőgazdaság a felelős, döntően a szarvasmarhák böfögése és bélgáza révén felszabaduló metán miatt. A klímavédelmi aktivisták egy része ezért kampányol a húsfogyasztás visszaszorításáért, írja a Telex portál.

Egy korábbi kutatás azt mutatta, a hínár képes csökkenteni a tehenek metánkibocsátását rövid távon. A Plos One című folyóiratban publikált kutatás jelenlegi eredményei szerint 82 százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak öt hónapon át. „Most szilárd bizonyítékunk van arra, hogy a hínárral etetés hatékony módszer az üvegházhatású gázok csökkentésére, és hogy ez a jótékony hatás hosszú távon megmarad” – mondta Ermias Kebreab, a Kaliforniai Egyetem davisi campusának (UC Davis) kutatója és az intézmény szárnyai alatt működő World Food Center igazgatója.

A tehenek a gyomrukban lévő mikrobák révén termelnek metánt a rostban gazdag táplálékuk emésztésekor, egy fermentációhoz hasonló folyamat közben. A metán ugyan a szén-dioxidnál rövidebb ideig marad meg a légkörben, ám több mint 30-szor hatékonyabban fogja fel a hőt, azaz ennyivel erősebb üvegházhatással bír, mint a szén-dioxid.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Asparagopsis taxiformis nevű hínárfaj képes részben semlegesíteni a tehenek gázkibocsátást: Kebreab és kollégái két évvel ezelőtt megállapították, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének ízére. A mostani, húsmarhákon végzett vizsgálat szerint a hínár nem befolyásolja az állatok húsának ízét sem. A szakemberek szerint a következő kihívás az lesz, hogy biztosítani kell a gazdák számára a megfelelő mennyiségű Asparagopsis taxiformist.

Kapcsolódók

Kimaradt?