Légszennyezés okozza az asztmás megbetegedések egyharmadát

A kutatók becslése szerint több ezer 14 év alatti gyermek asztmáját okozza a légszennyezés, az Egyesült Királyság területén pedig 1,1 millió gyermek szenved ettől a betegségtől – írja az Élő Bolygónk portál.

A Barcelonai Egészségügyi Intézet 18 európai ország több mint 63 ezer asztmás betegének adatait nézte át, és a kutatásuk rávilágított, elsősorban az autók légszennyezése roncsolja a légutakat, az állandó irritáció pedig az asztma kialakulásához vezethet azoknál a gyermekeknél, akik genetikailag hajlamosabbak erre a betegségre. A szakemberek arra jutottak, az esetek 11,4 százaléka megelőzhető lett volna, ha az országok betartják a WHO szálló por értékére vonatkozó előírásait.

Az is kiderült, nem elég, ha csak a közlekedés okozta légszennyezettség csökkentése mellett kötelezik el magukat az országok: az ipari cégeknek is vállalniuk kell a káros anyagok kibocsátásának csökkentését. Ha az összes európai ország vállalná, hogy csökkenti a légszennyezést, akkor az esetek több mint 33 százaléka megelőzhetővé válna.

A tanulmány készítői kiemelték, „egyetlen gyermeknek sem szabadna asztmás rohamot kapnia, és az asztma tüneteivel élni azért, mert koszos a levegő”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?