Nyáron is ügyeljünk az asztmagyógyszerek szedésére

Nyáron mindent hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni, és ez sajnos az olyan krónikus betegségek kezelésére is igaz, mint az asztma. Emiatt a nyári időszakban rendszerint megnő a sürgősségi ellátást, kórházi kezelést igénylő asztmás esetek száma. A Children’s Hospital Colorado orvosai arra figyelmeztetnek, hogy a felírt gyógyszereket akkor is az előírtaknak megfelelően kell szedni, ha a gyermek jól van, hiszen a tünetmentesség csak így tartható fenn – tájékoztat közleményében a Budai Allergiaközpont.

A kórház orvosai szerint az asztmás gyermeket nevelő szülők többsége pontosan tudja, hogy a felírt gyógyszerek szedésének betartása pollenszezonban még fontosabb, hiszen a levegőben keringő allergének sok asztmásnál okoznak tüneteket, akár asztmás rohamot is kiválthatnak. 

Néhányan azonban úgy érzik, hogy a vakáció idejére szívesen szabadulnának a napi gyógyszerszedéstől és inhalátorok használatától. Ilyen esetben pusztán szerencse kérdése, ha a gyerek állapota nem fordul rosszabbra – figyelmeztet dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A kezelőorvos által felírt gyógyszereken csakis az orvos módosíthat, a gyermek állapotának, tüneteinek függvényében és a vizsgálatok eredménye alapján.

Teljes élet asztmával

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. Ez okozza a betegeknél jelentkező köhögési rohamokat, nehézlégzést, fulladást. A jól beállított kezelés és a rendszeres gyógyszerszedés ezeket a tüneteket kezeli, segítségével az asztmás gyerekeknek sem kell kimaradni semmiből, nyugodtan sportolhatnak, táborokba mehetnek, ha az előírtaknak megfelelően használják a gyógyszereiket, inhalátoraikat. Ha azonban ez elmarad, vagy rendszertelenné válik, akkor a tünetek visszatérnek, súlyos esetben pedig kórházi kezelést igénylő asztmás roham is jelentkezhet.

Ha jól van, a gyógyszereknek köszönheti

A Children’s Hospital Colorado orvosai arra is felhívják a figyelmet, hogy a szülőket könnyen becsaphatja, ha a gyerek hosszabb ideje tünetmentes, azt hihetik, „meggyógyult”. Miért is szedne gyógyszereket a gyerek, ha jól van? Teszik fel a kérdést magukban és saját döntésük alapján elkezdik elhagyni, csökkenteni a gyógyszereket, a kezelőorvossal nem egyeztetve, hiszen ő úgyis csak gyógyszerrel tömné feleslegesen a gyereket.

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az asztma gyógyszerek beállítása mindig személyre szabottan történik, tehát egy gyerek sem szed „feleslegesen” gyógyszereket, csak annyit, amivel tünetmentessé tehető. Sőt, idővel ebben is lehet változás, hiszen a negyed-fél évenkénti kontroll alkalmával, az állapotától függően lehet emelni, ha szükséges, de csökkenteni is a gyógyszereket, de mindig csak a kezelőorvos javaslatára és előírása szerint.

Tanácsok a nyárra

Nyáron még fontosabb a gyógyszerek előírás szerinti szedése, mert ilyenkor megemelkedik az allergének száma a levegőben, sok betegnél a pollenek belélegzése is súlyosbítja a tüneteket. Emellett egy-egy hosszabb, pár napos esőzés sem ritka, az ezzel járó fülledtség, párás levegő szintén légzési panaszokat okozhat. Nagy hőség idején megint megemelkedhet az asztmás rohamok kockázata.

Kisebb gyerek esetében, ha a szülőktől távol tölti a szünidő egy részét, akkor a rá felügyelő pedagógusokat, rokonokat tájékoztassuk a betegségéről, a roham kezdeti tüneteiről és a gyógyszerek szedésének, inhalátorok használatának menetéről.

Ma már a gyerekek többségének van okostelefonja, ezt is segítségül hívhatjuk. Léteznek olyan alkalmazások, amik naponta, a megadott időben figyelmeztetnek a gyógyszerek szedésére.

Utazás előtt keressük fel a gyermek kezelőorvosát, és gondoskodjunk arról, hogy a nyaralás idejére legyen nálunk elegendő gyógyszer. A gyógyszerek felírása mellett kérjük az orvos tanácsát azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes még figyelni a vakáció alatt.

Kimaradt?