Betonkemény nők és érzelmes férfiak nyomában járt a Pszicho-Kávéház

Egy szoknya, egy nadrág – Változó nemi szerepeink címmel debütált Kolozsváron a Mindset Pszicho-Kávéház kedd este a kolozsvári Agapé Hotelben. Az esemény alapkoncepciója egy formabontó struktúrára épült, kezdetben egy plenáris előadással, majd egy ezt megvitató kerekasztal-beszélgetéssel, amelynek szakavatott és laikus tagjai egyaránt voltak.

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta előadásában humorosan, ám szakszerűen közelítette meg a 21. századi nő és férfi szerepkörét, nemi identitásaik sajátosságait. Erdélyi vonatkozású történettel indított, miszerint egyik marosvásárhelyi foglalkozásán az egyik csíkszeredai résztvevő kijelentette: szép és jó, ami itt volt, de a székely ember nem jár családterápiára. "Módszertan, elmélet és csodálatos beavatkozások ide vagy oda, a medve nem játék" – mondta a székelyföldi férfi.A családterapeuta rámutatott, hogy a nemi szerepek egyre jobban közelednek egymáshoz, napjainkban már alig lehet férfi-női kétosztatúságról beszélni. Elsőként a női létet világította meg, felépítve egy ideális, nem létező női képet. A nő kaput jelent a transzcendens felé, természetes, különféle árnyalt érzelmei vannak, amelyekre 2427-féle kifejezéssel utal. Jó vezető, racionális, kortalan.

„Ehhez képest az igazi férfi kemény, mint a vasbeton, olyan macsó és überlaza, hogy majd szétesik. Univerzális háztartási gép, érzelmes, önálló és kötődő egyben. Ja, és a füléből folyik a tesztoszteron” – fogalmazott Kozma-Vízkeleti Dániel. Állítása szerint átmeneti kultúrában élünk, amelyben újra kell gondolnunk a nemi binaritást. A kor legnagyobb szellemi felelősségének önmagunk bekategorizálását tartotta.

Górcső alatt a hagyományos szereposztás

Ezt követően összeültek a kerekasztal tagjai: Dégi L. Csaba habilitált egyetemi docens, a Nemzetközi Pszicho-Onkológiai Társaság (IPOS) igazgatója; János Réka adjunktus, a Kolozsvári Feuerstein Intézet igazgatója; Kálcza Jánosi Kinga adjunktus, klinikai- és egészségpszichológus és Rácz Norbert unitárius lelkész. A vitával egybekötött párbeszéd moderálásáért Kiss Ádám felelt.

Hamar felszínre került a genderless nevelési stílus, amelyről Dégi L. Csaba így vélekedett: „Ez egy nagyon okos választás, mert a piac nemtelenül nagyon magas elvárásokat hárít a nőkre és a férfiakra egyaránt”. Górcső alá vették még a hagyományos szereposztást, a nemi identitás változásának jövőjét és az említett folyamat hátterét is.

„A klasszikus szereposztásnak mindig is lélektani értelemben komoly hátulütője volt, hogy nem tekintettük egymást kölcsönösen kompetensnek sok kérdésben. A nők nem hitték el, hogy a férfi képes egy kisgyerekkel fél órán át egy légtérben maradni életveszély nélkül, a férfiak meg nem hitték el, hogy a nő képes beparkolni hátrafelé párhuzamosan egy emelkedőn” – érvelt Kozma- Vízkeleti Dániel. A közönség soraiból is érkeztek kérdések és felvetések. Többen úgy vélték, hogy a beszélgetés negatív hangvételűre sikeredett, így kérték, hogy említsenek meg pozitívumokat, amelyek ezt a nemi változást övezhetik. Rácz Norbert meggyőződése, hogy az már egy jelentős lépés, hogy általunk kiszámíthatatlan helyzetekhez felelősen viszonyulunk, lehetőséget teremtünk hasonló eszmecserék létrejöttére.

A rendezvény a Mindset Pszichológia és a KMPSZIHE (Kolozsvári Magyar Pszichológia Hallgatók Egyesülete) támogatásával valósult meg. A Mindset Pszichológia konstruktív diskurzusokat szervez Magyarország-szerte. Fő célkitűzése, hogy közelebb vigye a pszichológiát a hétköznap emberéhez, nyílt fórumokat szervezve laikusok és szakmabeliek témaütköztetésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?