Három óránál is többet lógnak a tinik a közösségi médián

Négy év alatt megduplázódott azoknak a fiatal lányoknak a száma, akik egy átlagos iskolai napon több mint három órát lógnak a közösségi médián - derül ki az Independent által ismertett felmérésből. 

Egy 2011-2012 elvégzett kutatásban 4410, míg a 2015-2016-os felmérésben 3616 diákot vizsgáltak. Mindkettő rávilágít arra, hogy a tizenévesek sokat használják a közösségi médiát, igaz, a fiúk ebben lemaradtak a lányok mögött. 

A 2011-2012-es adatok szerint a fiúk 4,9 százaléka töltött több mint három órát a közösségi oldalakon, 2015-2016-ban az erre vonatkozó eredmény 8,3 százalék. Összehasonlításként az első felmérésnél  a 10-15 éves lányok 8,7 százaléka, a második felmérésnél viszont már a 17,4 százaléka foglalkozott három óránál többet a közösségi oldalakkal.

A brit kutatók által végzett felmérés azért is aggasztó az Independent szerint, mert kiderül, a tinik egyre többet foglalkoznak online jelenlétükkel és a külsőségekkel. Mindez szorongással, érzelmi bizonytalansággal töltheti el őket. A felmérés szerint a probléma inkább a kamaszokra jellemző, a 8-10 évesek játékosan, kreatívan használják a közösségi oldalakat.

A kutatás a gyerekek és a szülők kapcsolatára is rákérdezett. Kiderült, a 10-15 évesek ritkábban veszekszenek anyjukkal, mint hat évvel korábban. Az apjukkal még kevesebbet vitatkoznak a tizenévesek, ez részben azzal magyarázható, hogy a tinik inkább az anyjukkal beszélik meg a „komoly dolgokat”. Legalábbis a kutatás szerint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?