Áttörés: jelentősen felgyorsították a búza termesztését

Tudósok elérték, hogy felgyorsítva termesszenek búzát egy NASA-inspirálta technológiának köszönhetően.

A Sydney Egyetem és Queensland Egyetem, valamint a John Innes Centre kutatói egy olyan, évtizedes NASA-technológiát alkalmaztak, amely az űrutazások növénytermesztését hivatott elősegíteni. A módszer lényege, hogy egy bizonyos hullámhosszú LED alatt tartják az üvegházas növényeket, amellyel eflgyorsítják a fotoszintézisüket.

A berendezéssel sikerült a csapatnak hat generáció búzát, csicseriborsót és árpát, valamint négy generáció repcét termesztenie egyetlen év alatt, szemben az egy, két vagy három generációval, amit korábbi körülmények között sikerült.

Elvileg ez a módszer alkalmas mogyoró, bársonyvirág és lencse termesztésére, de vélhetően napraforgón, borsón és retken is alkalmazhatják majd. Bár az áramigénye nagy egy ilyen módszernek, a kutatók azt remélik, hogy ipari használatra is megfelel majd. Ugyanakkor nemcsak a sebesség növekedik így, hanem a növények minősége is javul. Korábban ugyanis már lehetséges volt a termesztés gyorsaságának emelése, de a minőség kárára – ezúttal viszont ezt a hátrányt is sikerült kiküszöbölni.

Kimaradt?