Itt tart 2017-ben a romániai okostelefon-gyártás

Egyetlen olyan romániai vállalkozás létezik, amelyik fel tudná venni a versenyt a külföldi mobiltelefonokkal. Megvizsgáltuk a hazai telefongyártók térképét.

Korábban már foglalkoztunk a romániai telefonokkal, így egy cikkünkben az Allview és az UTOK készülékeit, egy másikban az E-Boda, Evolio és Serioux telefonjait vizsgáltuk meg.

Allview: ezt már meg merjük mutatni

Az Allview továbbra is tartja a frontot. A 2002-ben, Brassóbal alapított cég számos modellt kínál, a 90 lejes butatelefonoktól a 200 lejes gyenge kiadásokon át a csúcskategóriásokig. Az egyik legújabb készülékük – az X4 Xtreme – a nyolcmagos MediaTek helio P25 processzorral, 4GB RAM-mal, 4550-es akkumulátorával és egyéb kvalitásaival a hazai termésnek mindenképpen egy legerősebb készüléke, és világszinten sem feltétlenül kell szégyenkeznünk miatta.

Az Energy modell legújabb kiadása 5000 mAh-os akksit kínál, az X3 Soul PRO pedig erős gépet ad a kezünkbe, számos felhasználói visszajelzés szerint pedig nemcsak a számok jók, hanem a telefonok is (legalábbis az 1000-1900 lej közötti ársávba kerülők). A cég egyébként számos terméket kiad még: tableteket, 360 fokos kamerát, kütyüket okosotthonhoz.

iHunt: új szereplő a piacon

Bár 2015-ben alapítottáka  céget, mostanáig nem találkoztunk velük. a Ploiești-i vállalat honlapján gyanús telefonokat és saját termékeiket forgalmazzák. Gyanús alatt olyan neveket értünk, amelyekkel soha életünkben nem találkoztunk: HomTom, Cagabi, AllCall, Blackview vagy éppen XiaoCai (amiről legalább eszünkbe juthat a Xiaomi).

Az iHunt legdrágább telefonja egy strapabíró modell, az x33 Patriot. 1200 lejt kérnek el érte, cserébe egy ütős Helip P10 nyolcmagos processzort kapunk, 3GB RAM-ot és 32 GB belső tárhelyet, valamint 4500 mAh-os akksit. A vízálló telefon 4,7 inches képernyőt kapott, amelyet a Corning Gorilla Glass 3 véd. Egy barátságosabb külsejű telefonjuk az S20, amely 975 lejért 5 inches képernyővel, négymagos Mediatek processzorral, 3 GB RAM-mal érkezik, 3000 mAh-os akkumulátorral. Porálló és elmondásuk szerint bírja az extrém hőt is.

UTOK: nem ájultunk el

Amikor egy évvel korábban az UTOK kínálatát vizsgáltuk meg, ugyanazt találtuk, mint most. A 2013-as alapítású vállalat Explorer 4-esével már akkor is találkoztunk és nem nyűgözött le az 1100 lejért cserébe kínált nyolcmagos gyenge processzort, 4 inches, 480 x 854 felbontású képernyőt kínáló készülék, és a strapabíró Dorel 4 sem, amelynek azóta viszont csökkent az ára (bár ez is kétes: akkoriban alapáron 1300 lej volt, kedvezményes kínálatukban meg 900 – most 1100).

Az egyedüli újdonság, amivel találkoztunk, a 10400 mAh-os powerbank volt, 280 lejért – ami szintén túlzás, összehasonlítva a Xiaomi hasonló erejű, 95 lejes külső töltőjéhez képest.

E-Boda: csak szerényen!

Az E-Boda sem célozza meg a csúcskategóriás készülékek világát: a legdrágább, 500 lejes készülékük az Eclipse G500M, négymagos Mediatek processzorával, bő 1 GB RAM-jával, 5 inches képernyőjével és 2150 mAh-os akkumulátorával. Innen már csak lennebb van, a 60 lejes butatelefonokig.

Ők is gyártanak tableteket, és rámentek az egészséges életmóddal kapcsolatos termékekre: mérlegeket, okoskarkötőket gyártanak.

Evolio: ne a telefonom nézd, hanem a drónom

Ez a cég nem különösebben hajt rá a telefonokra, bár még így is csipőből lekörözik az UTOK-ot és E-Bodát. Az Evolio M6 például, ha nem is vennénk elő társaságban, de a szerény 400 lejes ára mellett 5,5 inches, 1280×720-as felbontású képernyőt kínál, amit elront a négymagos, Mediatek processzorral és 1 GB RAM-malde némileg kárpótol azzal, hogy bár a 6-os verzióig feltornászták az Androidot.

Ahogy azt tavaly megírtuk, az Evolio a drónok piacára akar betörni. Jelenleg három modellt kínálnak: az iFly Range-t 230 lejért, az iFly One HD-t  300 lejért és az iFly Micro-t 140 lejért. Emellett okosórát, GPS-t, Smart Scootereket is készítenek.

Címlapi illusztrációnk forrása: mobilissimo.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?