Sorosozó robotokat küldtek hadba a lengyel tüntetők ellen

Lengyelországban felháborodás van a lengyel kormánypárt legújabb, az igazságszolgáltatás függetlenségét romboló lépései miatt, de máris megjelentek a robotok a közösségi portálokon, és teljes gőzzel álcivileznek meg sorosoznak.

Három hashtag került a népszerű hashtagek közé: #AstroTurfing, #StopAstroTurfing, és #StopNGOSoros. Az astroturfing egy olyan PR-taktikát jelöl, amikor valamilyen hatalmi szereplő egy olyan szervezetet hoz létre, ami elsőre alulról jövő civil szervezetnek tűnik, de valójában nem az.

A legtöbb, álcivilkedést kritizáló Twitter-poszt konkrétan ugyanazt tartalmazta: "elutasítom, hogy álcivil szervezetekkel manipulálják Lengyelországot!", a képen pedig az áll, hogy "ez nem egy felkelés, hanem egy koordinált és fizetett álcivil marketingkampány. Az USA-ban és a Nagy-Britanniában már betiltották. Mi, lengyelek az eddigi legnagyobb ilyen támadást látjuk. Az egész Sorosról szól."

A Twitteres aktivitás az Atlantic Council nevű washingtoni thinktank elemzése szerint arra utal, hogy a koordinált, álcivil támadás ellen tüntető userek valójában egy koordinált, álcivil internetes robothálózat részei. Július 22-23-án úgy látták, 15,9 ezer tweetet rakott ki ezekkel a hashtagekkel összesen 2400 felhasználó. Ami érdekes, az az, hogy szombat este hétkor hirtelen tele lett minden ezekkel a posztokkal, nagyjából kilenc órától viszont nem jöttek újak egyáltalán. A percenkénti posztolási gyakoriság kevesebb, mint a harmincadára esett vissza.

Az is fura, hogy az 50 legaktívabb posztoló 5600 alkalommal posztolta a hashtaget. A tíz legaktívabb posztoló a két legaktívabb órában 1800-szort tweetelt, ami négy másodpercenként jelent egy új posztot, két órán át. Ráadásul a 15 ezer tweetből 11 ezer egészen pontosan ugyanazt a szöveget és képet tartalmazta.

A szakértők szerint elég egyértelmű, mi történt: több aktivista bothálózat adott pillanatban elkezdett sűrűn posztolni, majd egymás posztjait és retweetelték, ezzel megjelentek a Twitter lengyelországi főoldalán. Végül azonban nem sikerült olyan, önfenntartó érdeklődést generálniuk a téma felfuttatásával, ami aztán valódi felhasználókat is bevont volna nagyobb tömegben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?