Nem hajlandó a lengyel államfő Donald Tuskkal konzultálni

Visszautasította csütörtökön Andrzej Duda lengyel államfő, hogy személyesen konzultáljon Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével a vitatott lengyelországi igazságügyi reformról.

Szerdán az Európai Bizottság a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel Lengyelországot, súlyos aggodalmának adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget.

A PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint Donald Tusk előző nap találkozót kezdeményezett Andrzej Dudával az igazságügyi reform körül zajló viták miatt. Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki kabinet vezetője elmondta: az államfő úgy véli, hogy az Európai Tanács elnöke Varsóban nem avatkozhat be ebbe az ügybe, függetlenül attól, hogy éppen ki tölti be ezt a posztot.

"Az Európai Tanács elnökének nem Varsóban kellene gyakorolni az EU-n belül élvezett hatáskörét, hanem inkább Brüsszelben kellene azon munkálkodnia, hogy objektív módon elmagyarázza a lengyelországi igazságügyi reform és az abból adódó politikai vita jellegét" - jelentette ki a kabinetvezető.

Donald Tusk Lengyelország miniszterelnöke volt, mielőtt megválasztották az uniós tagországok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács élére. Szczerski hozzátette: a lengyel elnököt nagyon meglepte, hogy az uniós intézmények ilyen erővel akcióba léptek Lengyelország ellen, holott "minden a jogrendnek megfelelően zajlik".

 

Kapcsolódók

Kimaradt?