banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A lengyel elnök 2019-re népszavazást írna ki a menekültek befogadásáról

A lengyel államfő népszavazást írna ki a Lengyelországba átirányítandó menekültek befogadásáról a 2019-es következő parlamenti választások időpontjára - derül ki abból a hétfőn megjelent interjúból, amelyet Andrzej Duda a Super Express című hetilapnak adott.

A beszélgetés fő témája az új lengyel alkotmány előkészítését célzó, korábban már bejelentett, jövő novemberi véleménynyilvánító népszavazás volt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a népszavazás a menekültek befogadására is vonatkozhat-e, Duda felidézte: ezt a témát a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a Kukiz,15 vetette fel. Ezzel arra utalt, hogy a Kukiz,15 - amelynek vezetőjével, Pawel Kukizzal az államfő hétfőn tárgyal az alkotmányügyi népszavazásról - tavaly óta aláírásokat gyűjt a menekültügyi népszavazás kiírásának támogatására, és az utóbbi időben azt szorgalmazza, hogy a témát kössék össze az alkotmányra vonatkozó népszavazással.

Andrzej Duda leszögezte: nem szeretné a két ügyet - az alkotmányt és a menekültek befogadását - egyazon szavazás témájává tenni, mivel két eltérő jellegű témáról van szó.

Mint mondta, a menekültek befogadására "ma nagyon egyszerű a válasz: a lengyel kormány semmiképpen sem egyezik bele a menekültek átirányításába", és ezt az álláspontot ő maga is teljességgel támogatja. "Nem egyezek bele, hogy Lengyelországba kényszerrel telepítsenek át embereket" - ismételte meg az államfő a korábban már többször is elhangzott állásfoglalását.

Kifejtette ugyanakkor: ma nem lehet tudni, milyen lesz a 2019-ben esedékes parlamenti választások eredménye. Ezért azt szeretné, hogy a választók akkor mondják ki, "egyetértenek-e a kényszerű átirányítással, vagy sem". "Éppen a parlamenti választások napjára írom ki az ilyen népszavazást, ez lesz a legalkalmasabb pillanat" - helyezte kilátásba Duda, hozzáfűzve: a témáról már tárgyalt a szejm két házának elnökével.

A lengyel politikai vezetők elutasítják az Európai Bizottság (EB) által a menekültek átirányítására 2015 őszén előirányzott kvótát, amelybe az előző lengyel kormány beleegyezett. Ellenzik az állandó uniós menekültelosztási rendszer elképzelését is. A népszavazás témája azután elevenedett fel, hogy az EB májusban bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indítanának Ausztria, Magyarország és Lengyelország ellen, amennyiben júniusig nem kezdik el a menekültek befogadását.
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?