„A dizájner híd a technológia és az emberek között”

A felhasználóbarát, könnyen kezelhető applikációk és weblapok tervezése meghatározza a mindennapjainkat, ezek elkészítése pedig alapos munkafolyamat eredménye. A magyarországi UX Studio alapítója, Pásztor Dávid ezekről a lépésekről beszélt kedden, a Kreatív Kolozsvár rendezvényén, a user experience design, azaz felhasználói tapasztalatokra alapozott dizájn ismertetésekor.

Az előadó elmondta, húsz fős dizájncsapatot vezet, a UX Studiót, amely digitális termékek külalakját tervezi meg – mobilalkalmazásokat, weboldalakat – elsősorban nyugati vállalkozásoknak. Azon dolgoznak, hogy a könnyen kezelhetőséget és használhatóságot, üzleti működőképességet elérjék, hogy sok ember életén könnyítsenek – hangzott el. Korábban kisebb startupoknak dolgoztak, mára megfizethetetlenek számukra, elértek ugyanis arra a szintre, hogy külföldi cégek, nagyobb magyarországi vállalkozások keresik meg őket.

Csak olyan termékeket használunk a mindennapokban, amelyek segítenek nekünk vagy szórakoztatnak minket, így fontos, hogy hasznosak legyenek az appok – a dizájnerek pedig segítsenek ebben. A dizájner hidat képez technológia és emberek között – fogalmazott Pásztor Dávid.

A négy fontos lépés

A tevékenységük négy lépésben összegezhető: első lépésben meg kell találni az emberek igényeit és problémáit, ehhez terepmunkát, interjúkat végeznek. Kutatták például brókerek igényeit, amely során nemcsak a munkájuk technikai részleteit, hanem mentális problémáit is feltérképezték – legtöbbjük például elmondta, hogy a szakma alapjait eltanulni nem nehéz, de az lesz igazán profi, ha higgadt marad nagy tétek esetén is

 Ezekre a kihívásokra választ kell adnia egy dizájnernek. Instagram-sztárokat interjúvolva például rájöttek, hogy magányos emberekről van szó, akiknek az őket az általuk reklámozandó márkákkal összekötő applikációban saját profilokat is készítettek, és összekötötték őket. Pásztor Dávid kifejtette, közösen döntve az érintettekkel sokkal előnyösebb, mint dizájnerként egyedül kitalálni, hogy mire van szükségük a felhasználóknak.

Második lépésben meg kell osztani a lépéseket a csapattal. Harmadik lépésben fel kell térképezni a lehetőségeket, negyedik lépésben prototípust kell építeni, tesztelni, módosítani és újra tesztelni, módosítani. Ez hosszú folyamat, a legjobb dizájnerek sem azonnal dobják ki a kész terméket, hanem sokat agyalnak a végterméken. A prototípus azért fontos, mert kár beleölni időt és pénzt egy jól kidolgozott dizájnba, amit utólag úgyis módosítanak a tapasztalatok alapján.

Az UX Studio például önvezető autóhoz kellett kezelőfelületet készítsen, így első körben egy tabletet helyeztek el egy egyszerű autóban, amelyet aztán teszteltek. Az egyik legfontosabb feladat a bizalom megszerzése volt annál a felhasználónál, aki önvezető autóba ül – a Volkswagen már korábban rájött, hogy úgy kezeljük az ilyen járműveket, mintha a barátunk vezetni, így szükségünk van egy képernyőre, amely mutatja, hogy maga az autó mit „lát”. Ezért használta az UX Studio is a képernyőt, bekeretezve az útban levő gyalogosokat, a felhasználók azonban azt hitték emiatt, hogy veszélyhelyzet van, így növekedett a stresszérzetük. Így végül átalakították a külalakot, hogy kiküszöböljék a problémát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?