Megszervezték az ötvenedik K Plusz rendezvényt a közösségi térben

Az ötvenedik K Plusz rendezvény apropóján közvetlen hangvételű sajtótájékoztatót tartott kedden Kolozsváron a PONT Csoport és a Magyar Ifjúsági Központ a K+ közösségi térben. A sajtótájékoztatón rövid beszámolót hallottunk a K Plusz program eddigi megvalósításairól, illetve a program jövőjéről. Felszólaltak: Mile Lajos, kolozsvári főkonzul; Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere; Farkas András, a PONT Csoport társalapítója és Talpas Botond, az Igen, tessék! Egyesület elnöke.

Mile Lajos, kolozsvári főkonzul a K+ közösségi tér avatóünnepségen, 2016. február 8-án azzal zárta beszédét, hogy találkozunk majd az 50. K Plusz rendezvény után. Ebből az elszólásból lett ma hagyomány, mondta a főkonzul, amikor szűk két hónap után máris az 50. eseményt ünnepeljük együtt a közösségi térben.

Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Állam eddig is, és ezután is szerepet vállal a határon túli tehetséggondozásban, többek között a nemrég, az Emberi Erőforrás Minisztériuma által kiírt, a fiatalok tehetséggondozását megcélzó pályázatok közül nyolc elérhető a határon túli magyar szervezetek számára is. Ez egy nagy lehetőség, amivel feltétlenül élni kell – emelte ki Mile.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere szerint Kolozsvár jó hely a fiataloknak – egy dinamikus, pezsgő város, ahol a fiatalok jól érzik magukat. Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerése sokat segített abban, hogy a városvezetés részéről is mentalitásváltás következzen be, azaz, hogy a városvezetés felismerje, hogy a város legfontosabb erőforrása nem más, mint a helyi fiatalok. Az alpolgármester asszony hangsúlyozta, hogy a fiatalokkal való foglalkozás, a tehetséggondozás csak az önkormányzat, a civil szféra és a vállalkozói szféra együttműködése révén valósítható meg. A K+ közösségi tér egy ilyen jellegű összefogás révén jött létre, és vállalt fontos szerepet a kolozsvári magyar fiatalok tehetséggondozásában. Ezt a szerepet méltón teljesíti a csapat – ezt mutatja az eddigi rendezvények színvonala, tartalma is, amihez gratulál a szervezőknek.

Farkas András, a PONT Csoport társalapítója azzal indított, hogy nagyon örül annak, hogy a K+ közösségi tér két hónap alatt találkozási ponttá vált, hogy könnyen megtalálta a helyét a kolozsvári ökoszisztémában. Ez a tény alátámasztja azt a korábbi feltételezést, hogy a kolozsvári fiataloknak szükségük van olyan terekre, ahol találkozhatnak, workshopokat tarthatnak, fejleszthetik magukat. Farkas kiemelte, hogy a tér amellett, hogy a K Plusz rendezvényeknek állandó helyszíne, sok külső – román és magyar – szervezet is megkereste őket, azzal a kéréssel, hogy itt tarthassák találkozóikat, eseményeiket. Tevékenységek szintjén a PONT Csoport a Kreatív Kolozsvár projekt révén nyilvános előadásokat, tematikus vállalkozásfejlesztő workshopokat szervezett a térben – minden esetben nagy volt az érdeklődés, kétszer volt már példa arra is, hogy a teret kinőtték a rendezvények.

Ezeknek a programoknak a legfontosabb célja a fiatalok tudásának, készségeinek fejlesztésén túl az, hogy a különböző szakterületeken tanuló és dolgozó fiatalok találkozzanak egymással. Hosszútávon pedig, a Kreatív Kolozsvár projekt célja az, hogy az erdélyi magyar fiatalok vállalkozói kedvét meghozza, bátorítsa őket és vállalkozási ismereteiket fejlessze, ezáltal pedig motiválja a fiatalokat abban, hogy itthon maradjanak, és itthon vállalkozzanak. Farkas meglátása szerint a kolozsvári környezet stimulálja a kreatív gondolkodást, ami hosszútávon gazdaságilag is gyümölcsözni fog.

Zárásképpen azt is elmondta, hogy lesz folytatás: 25 millió Forint értékű meghívásos pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program keretében, amit 2016. júliusától jövő év júniusáig fognak megvalósítani, és a jelenlegi K Plusz program céljainak kiegészítéseként a kolozsvári magyar és román kreatív fiatalok találkoztatását, együttműködését tűzték ki célul.

Talpas Botond, az Igen, tessék! Egyesület elnöke elmondta, hogy ezt a teret az Igen, tessék! másfél éve álmodta meg, és nagyon örül, hogy megszületett ez a szerencsés együttműködést a magyarországi támogatók, a PONT Csoport, a Magyar Ifjúsági Központ, a Kolozs-Dobokai egyházkerület, a felsőoktatási intézmények és a civil szervezetek között, és közösen létrehozták a K+ közösségi teret. A tér megszületése önmagában nagyon fontos lépés volt, de ennél is fontosabb annak a közösségnek a létrejötte, amely e tér köré és a K Plusz programok köré szerveződik. 

Talpas kiemelte, hogy az elmúlt két hónap alatt összesen 55 rendezvény zajlott a térben, amelyből 37 a K Plusz program keretében valósult meg, illetve 18 partnerszervezet rendezvényeit is befogadta a tér. Ezeken kívül, 27 olyan K Plusz rendezvény is megvalósult az elmúlt hónapokban, amelyek a tér létrejötte előtt vagy más helyszínen zajlottak, így összesen 1444 fiatal vett részt a különböző rendezvényeken. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?