Hogyan lepték el a kamuhírek a Facebookot?

Komoly viták zajlanak arról, hogy a Facebook mennyiben felelős a hamis hírek „forgalmazásáért”, és mennyire volt képes ezáltal is beleszólni az amerikai választásokba? Az eddig történteket foglalta össze röviden a Mother Jones.

A Facebook ugyan magánvállalkozás, de közügy is, hiszen másfél milliárd felhasználóval bír és a közönség számára ismeretlen algoritmusoknak köszönhetően úgy befolyásolja a közvéleményt, hogy annak sem tudomása, sem beleszólása nincs ebbe. A kamuhírek terjedéséért is felelőssé teszik, a Facebook pedig igyekszik megválaszolni a kritikákat.

Terjednek a kamuhírek

A Buzzfeed egy elemzése szerint a Trump-párti hamis hírek több megosztást, reakciót és hozzászólást kaptak mint a „versenytársaik” összesen, vagyis 19 nagy hírforrás választásokkal kapcsolatos hírei.

Ez már csak azért is fontos, mert a Pew Research Center szerint az amerikaiak jelentős része, akik közösségi hálóról szerzik be az információikat, kizárólag a Facebookról tájékozódnak.

A Snopes leleplező honlap alapítója, David Mikkelson szerint a kamuhír kifejezés széles értelmet kap, egyes hírek „csupán” „erőteljesen eltorzított klikkvadászok”, amelyek nyomokban tényeket tartalmaznak, de erős hazugságokba újracsomagolva, politikai hatást elérendő.

Zuckerberg lépne

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy bejegyzésben azt írta, komolyan veszik a félreinformálást.

Több lépést megfogalmazott, amelyben megnehezítenék a kamuoldalak terjeszkedését: észrevenni a hamis tartalmakat még a felhasználó jelzése előtt, együttműködni külsős leleplező szervekkel, átalakítani a Facebook reklámpolitikáját stb.

Mérföldkövek

A Mother Jones összegyűjtötte azokat a kulcsmomentumokat, amelyek a Facebook és a kamuhírek viszonyára rámutatnak.

2014 januárjában indította el a közösségi portál a Felkapott Hírek (Trending News) funkcióját, amelyet a felhasználók érdeklődési köreire kalibráltak. 2016 májusában a Gizmodo rámutatott, hogy a Facebook hírfelügyelői rutinszerűen elnyomták a konzervatív híreket – ezt a portál tagadta, Zuckerberg pedig találkozott is konzervatív vezetőkkel.

Júniusban a Facebook bejelentette, hogy átalakítja algoritmusát, ennek következtében pedig az ismerősöktől származó személyes bejegyzések és megosztások kerülnek előtérbe – ez megriasztott számos kiadót.

Augusztusban a vállalat kirúgta a teljes Trending News-csapatát és kijelentették, hogy ezentúl csak algoritmusokra hagyatkoznak, amelyeket szükség esetén javítgatnak. Szeptemberben a Facebook cenzúrázott egy Pulitzer-díjas fotót a megjelenített meztelenség miatt, ez a lépés komoly kritikát vont maga után. A norvég Aftenposten főszerkesztője megüzente: „Mark, te vagy a világ legerősebb szerkesztője”.

Novemberben a Buzzfeed News leleplezte, hogy macedón fiatalok több mint száz Trump-párti kamuportált működtettek olyan hamis hírekkel, mint hogy a pápa támogatja a republikánus jelöltet. Volt bejegyzésük, amelyik közel 500 ezer megosztást ért meg, és volt működtető, aki ötezer dollárt keresett a Facebookon.

November 12-én Zuckerberg tagadta, hogy a Facebook fenntartja a kamuhíreket nyomatékosítva, hogy a felhasználók 99 százaléka autentikus tartalmakhoz jut. 14-én a Gizmodo azt állította, hogy a Facebook kifejlesztett egy módszert a kamuhírek visszatartásához, de a konzervatívok reakciójától tartva nem élesítették azt. A portál tagadta a feltételezést.

17-én a Washington Postnak nyilatkozva a több kamuoldal fenntartója, Paul Horner azt mondta, segített Trump megválasztásában, „bármit posztolnak, mindent elhisznek” a Trump-támogatók, fogalmazott. 20-án a Washington Post két fiatallal beszélgetett, akik egy kamuoldalt működtetnek: ők beismerték, hogy kihasználják a mainstream oldalakkal szembeni bizalomhiányt.

Címlapi illusztrációnk forrása: dailydot.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?