Hadat üzent a kamuhíreknek a Facebook

A Facebook szerdán bejelentette, hogy a jövőben szorgosan fogják irtani a megtévesztő és hamis híreket terjesztő oldalakat, így azokat a felhasználók sem fogják látni. Ugyancsak zéró toleranciát hirdettek a szándékos csalással és átverésekkel foglalkozó oldalak ellen – számolt be az Index.

A felhasználók eddig is szűrhették az őket nem érdeklő tartalmakat a hírfolyamban, de a Facebook közölte, hogy ezentúl jobban figyelni fognak a hazugságot terjesztő oldalakkal kapcsolatos visszajelzésekre. A hírfolyam azt is figyelni fogja, hogy hány ember törölte az adott posztot; szerintük ez jó mércéje annak, hogy egy-egy megosztás mennyire idegesítő.

Mindez azt jelenti, hogy azok a posztok, amiket az emberek kacsaként jelöltek meg, vagy úgy döntöttek, hogy törlik, a jövőben csak kevesebbszer jelenhetnek meg a hírfolyamban – magyarázta a Facebook a döntést. Az oldalon és az alkalmazásban ugyanis nem időrendben követik egymást az egyes tartalmak, hanem a Facebook saját algoritmusa szortírozza őket. Ennek a működését nem részletezték, de az a célja, hogy a felhasználó számára legmegfelelőbb tartalmakat gyűjtse össze.

A szatirikus oldalakat nem bántják

Facebook azt mondta, a tesztelés alatt azt állapították meg, hogy a vicces vagy szatirikus tartalmakat általában nem jelentik, ahogy azokat sem, ahol jelölik, hogy itt viccről van szó (mint ahogy a maszol.ro is teszi az álhíreinél). Ezeket tehát a mostani fejlesztés nem érinti.

Bejelentették azt is, hogy a korlátozás nem vonatkozik a nagyobb kiadókra és azok honlapjaira sem. Viszont azok az oldalak, amik kattintásvadász módszerekkel próbálnak közönséget toborozni, hamarosan a nézettségük csökkenésére számíthatnak.

Kimaradt?