Zuckerberg szerint a Facebook nem befolyásolta az amerikai választásokat

Mark Zuckerberg szerint nem igaz a feltételezés, hogy a Facebookon terjedő álhírek hatással voltak az amerikai elnökválasztás végeredményére, valamint a felhasználók politikai nézeteire.

A Facebooknak köszönhetően az elmúlt hónapokban több millió emberhez jutottak el a hamis információk a választásokról, és bár a helyreigazítások is felkerültek a netre, közel sem hoztak annyi elérést. Ez probléma, ugyanis a legfrissebb adatok szerint az amerikaiak 44 százaléka használja elsődleges hírforrásként a Facebookot.

Zuckerberg erre reagálva egy Facebook-bejegyzésében azt írta, a közösségi oldalon közzé tett tartalmak 99 százaléka hiteles, és csupán egy százalékuk hamis, hiteltelen információ.

Ez hamis állítás: 2010-ben a közösségi oldal kutatói 61 millió amerikai felhasználó körében végeztek felmérést a választások félidejében. Az egyik csoportnak „menj szavazni" üzenetet mutatták, míg a másik csoport látta azon barátainak bélyegképeit is, akik a „szavaztam" gombra kattintottak. A kutatók megállapították, hogy a második posztot látó alanyok közül többen mentek el szavazni – ergó a barátok tevékenysége őket is bátorította a szavazásra.

Probléma az is, hogy az oldal algoritmusa bizonyos posztokat előreemel, másokat eltemet, és csak kevés felhasználó szűri meg tudatosan hírfolyamjának tartalomforrásait. Közrejátszik az, hogy az emberek alapvetően is azokat a tartalmakat keresik, amelyek saját világképüket is tükrözik. A Facebook algoritmusa pedig ezt erősíti tovább, hiszen olyan tartalmakat válogat, amit a felhasználó érdekesnek talál, így pedig nem egyensúlyozott, objektív módon tájékoztat – írja az Origo.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?