Ez itt már a jövő: egyre elérhetőbbek az okosotthonok

A Star Trek világában mindössze szólni kell a számítógépnek, hogy kapcsolja fel a villanyt, vagy állítson a szoba hőmérsékletén, és kívánságunk máris teljesül. Bár az űrutazás terén még kissé le vagyunk maradva, és Klingonokkal sem igazán áll módunkban harcolni, az okosotthonok egyre jobban fejlődnek.

Az okosotthon lényege egy olyan hálózat, amelyik a különböző otthoni rendszereket és alrendszereket képes működtetni, legyen szó a lámpákról, fűtésről, légkondicionálásról, konyhai eszközökről, garázsajtóról, egyéb nyílászárókról, és így tovább. A rendszer érzékeli az állapotokat, és ennek megfelelően képes cselekvésre, akár okostelefonos irányítással is.

A történet a huszadik század elejéről indul, az első elektronikus háztartási gépekről, amelyek a tízes években jelentek meg, de 1966-ban már megjelent az ECHO IV, az első olyan lakásvezérlő számítógép, ami – ha forgalomba került volna – többek között eszközök kapcsolgatását, a hőmérséklet szabályozását, receptek tárolását, bevásárlólista összeállítását vállalta. 1998-ban mutatták be az INTEGER Millenium House-t, ami az akkori összes lehetőségét tartalmazta.

Az okosotthon egyik legújabb szereplője már hasonlít az Enterprise hajón találhatóra: a demó videó szerint például kérhetjük arra, hogy a reggeli kedvenc dalainkat játssza, de arra is, hogy az összes szobában hallják ezt. Küldhetünk üzenetet, felkapcsolhatjuk a villanyt másik szobában is, rákérdezhetünk várt csomagokra, válaszol egyéb kérdéseinkre stb.

Az Amazon Echo-ja hasonló tudással rendelkezik, amit a felhőből szerez be, de kérhetjük, hogy mondjon híreket, ébresszen, mondjon vicceket fel stb. Számos hasonló kezdeményezés létezik már a Google és Amazon gépei mellett,a  jövőben pedig jó eséllyel elterjedhetnek, hiszen nem kerülnek sokba – az Amazon asszisztense 180 dollár, azaz körülbelül 740 lej, a Google Home ára még nem ismert, de egyes hírek szerint ennél is alacsonyabb lesz.

Természetesen nem marad ki az Apple sem a játékból, a HomeKit irányítja a termosztátot, a lámpákat, a redőnyöket, hangvezérléssel, okostelefonon keresztül – mi döntjük el. Beállíthatjuk azt is, hány órára milyen hőmérséklet legyen egy helyiség, kulcs nélkül nyitunk ajtót, szenzorokat telepíthetünk, amelyek a megérkezésünkkor felkapcsolják a villanyt.

Okoskütyük mindenhol

Itt van például az okoslámpa, amelyet telefonról keresztül vezérelhetünk. hogy még hasznosabb legyen, háromszáz darab színes és fehér LED-ből áll, tehát hangulatfényt is beállíthatunk, vagy eldönthetjük, hogy a lámpa melyik része világítson.

A hűtőszekrények is gazdagítják az okosotthon-koncepciót: az iKettle gépe például pillanatfelvételt készít, amit elküld az okostelefonunkra, hogy vásárlás közben megnézzük, miből van hiány. A Smarter Fridge Cam mellett a Smarter Mat is érdekes eszköz: ez azt mutatja meg, ha valamink fogyóban van. A Samsung Family Hub Fridge-je minden ajtónyitáskor fotót készít, így folyamatosan updatel minket a hűtőben található élelmiszerekről, a háztartási eszköz pedig egy képernyőt is kapott, amelyen mindenféle üzenetet hagyhatunk.

Az LG okoshűtője keveset tud, és drága, de említésre méltó: egyik oldala üvegből van, és ha kétszer rákoppintunk, akkor a felgyúló belső világítás segítségével ránézhetünk a tárolt élelmiszerekre. Hogy jobb legyen, az ajtót is kinyitja nekünk, amikor elé állunk.

Már esett szó a hűtőkre ragasztható üzenetekről, ez máshol is megjelenik: a SeeNote-on keresztül üzenetet, emlékeztetőt hagyhatunk a lakás többi tagjának, okostelefonon keresztül.

Az okosotthon koncepciója elérte Székelyföldet is. Nemrég beszélgettünk el az okostermosztát székelyudvarhelyi fejlesztőivel, akik ékszerész készítette dobozokba építik a távvezérlésű termosztátokat.

Címlapi illusztrációnk forrása: Forbes

Kapcsolódók

Kimaradt?