Magyar találmány vihet közelebb a vakság kezeléséhez

Virtuális valóságban mozgó egerek agyát tanítják látni magyar kutatók: a kutatás hosszabb távon látásélményt adhat olyan embereknek, akik mostanáig el voltak zárva a külvilág optikai észlelésétől.

A kísérleti egerek köré monitorokat raknak, a vetített képek alapján a rögzített helyzetű, de szabadon mozgó állatok úgy érzik, mintha egy labirintusban szaladgálnának. A képzeletbeli labirintus végigjárását, illetve betanulását jutalmazással és büntetéssel is segítik.

A sokszor ismételt kísérletben egy idő múlva elkezdik elsötétíteni a monitorokat, vagyis az állatoknak „vakon" kell végighaladniuk a labirintusban. Az egerek agyát egy a koponyájukba épített üvegablakon keresztül egy különleges mikroszkóppal, az idegsejtekbe korábban bejuttatott, fénykibocsátásra képes fehérjék segítségével megfigyelik, és a látókéreg meghatározott részén az idegsejtek aktivitását mérve megfejtik azt a nyelvet, amelyet az agy használ a kívülről jövő optikai ingerek feldolgozása során.

Rózsa Balázs és az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatócsoportja  olyan hanggal vezérelt lézerrendszert fejlesztettek, amely képes az agy apró elmozdulásainak korrekció­jára. A megfigyelt és rögzített látásélményt be tudják táplálni egy másik, nem látó egér agyába is.

Külföldi kutatócsoportok már készülnek a majmokon végzendő kísérletekre, sőt az első humánkísérletek engedélyezése is megkezdődött. Arról egyelőre még nincs szó, hogy a módszer a belátható jövőben a gyógyításban is megjelenne, viszont már most rendelkezésre áll egy eddig ismeretlen hatékonyságú agykutatási eszközrendszer, amelyből a jövőben gyógyító eljárások is kinőhetnek – írja a nol.hu.

Kimaradt?