Minden eddiginél lakhatóbb bolygót találtak a csillagászok

Szakemberek szerint óriási áttörést hozhat a földön kívüli létformák keresésében az a bolygó, amit most fedezett fel egy csillagászcsoport.

A Gj 1132b katalógusjelű égitest a Földtől nagyjából 39 fényévnyire található kőzetbolygó, és a Tejútrendszer peremén található – idézte a CNN hírét az Index. Mérete a Földéhez hasonló.

A csillagászok szerint az ismert égitestek közül ezen a bolygón a legnagyobb az idegen élet kialakulásának az esélye. Kis mérete és viszonylagos közelsége megkönnyíti a tanulmányozását is. „A GJ 1132b vitathatatlanul a legfontosabb bolygó, amit valaha találtak a Naprendszeren kívül” – mondta Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza.

A GJ 1132b egy olyan vörös törpecsillag körül kering, aminek a mérete csupán egyötöde a Napénak. A felszíni hőmérsékletét 260 Celsius-fokra becsülik. Bár ez túl forró ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínén, a szakemberek szerint ettől még alapvető létformák, például baktériumok kialakulhatnak és életben maradhatnak rajta.

„Még csak hasonlót sem találtunk soha. Sokkal lakhatóbb, kevésbé kietlen, és jó eséllyel valóban találhatunk rajta életet vagy valami ahhoz hasonlót, szemben a többi, a Földhöz hasonló bolygóval” – mondta Brad Tucker csillagász.

Kapcsolódók

Kimaradt?