banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Bejelentette felfedezését a NASA: sós folyóvíz van a Mars felszínén

Nemcsak vízjég, hanem sós folyóvíz is található a Marson, legalábbis a vörös bolygó nyári időszakában - jelentették be a NASA szakemberei.

A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai műhold által gyűjtött adatok elemzéséből következtettek a szakemberek a sós folyóvíz jelenlétére, amelyet már régóta feltételeztek.

A nagy szám ebben nem a víz jelenlétének bizonyítása, arra ugyanis már voltak jelek korábban is - maga az MRO űrszonda már többször is talált arra utaló jeleket, hogy víz van a Marson. Az volt a kérdés, hogy a hideg kedvezőtlen időjárási viszonyok közepette hogyhogy folyóvíz lehet a bolygón?

Az űrszonda fekete, keskeny csíkokat is észlelt, amelyek megjelennek, növekednek és lefelé haladnak néhány marsi lejtőn a bolygó legmelegebb hónapjaiban, és elhalványulnak, majd eltűnnek a marsi év további szakaszában. Most már tudják, hogy több helyen is megjelennek a vörös bolygón, amikor -10 Fahrenheit (nagyjából -23 Celsius-fok) fölött van a hőmérséklet, és eltűnnek a hidegebb időben - írta honlapján a NASA.

De hogyan maradhat folyékony a víz a mínuszokban? A kulcs a különböző sókat tartalmazó felszín, amin a vízfolyások kialakulnak, az így a vízbe oldódó anyagok ugyanis megváltoztatják a víz fagyás- és párolgási pontját. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, mint a földi hegyi patakokat. A víz ugyanis nem a felszínen folyik ugyan, de azért elég közel ahhoz, hogy a nedvesség a felszínre is elérjen. Ez okozza a sötét foltokat a lejtők és a kráterek oldalán.

Bár a víz forrása és összetétele ismeretlen, a felfedezés alátámaszthatja lehet azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az égitesten létezhetnek a mikrobiális életformák létrejöttét lehetővé tévő feltételek.

A feltételes mód egyelőre meglehetősen indokolt, hiszen előbb a fent részletezett következtetéseket is igazolnia kell mondjuk egy marsjárónak mintavétellel, vizsgálatokkal. 

Kapcsolódók

Kimaradt?