Nem környezettudatos az elektromos fogkefe használata

A fogápolás hasznosságát minduntalan hangsúlyozni kell, ám környezetvédelmi szempontból nem jeleskednek a fogkefék, különösen az elektromos változatok, írja a hvg.hu portál.

Ellentmondásos ugyan, de az egészségügy meglehetősen sok környezetet szennyező anyag kibocsátója  – hívják fel a figyelmet a brit kutatók. Jelenleg még kevés bizonyíték vagy útmutatás van a konkrét egészségügyi beavatkozások, szolgáltatások vagy eszközök és a fenntarthatóság kapcsolatára.

Egy érdekes felfedezés viszont már tanúskodik arról, hogy az állítás égetőbb, mint a legtöbben gondolnák: a dublini Trinity College (TCD) és a londoni Eastman Fogászati Intézet közös kutatásukban az elektromos fogkefék, a műanyag fogkefék, a cserélhető fejű műanyag fogkefék és a bambusz fogkefék környezeti lábnyomát elemezték, illetve ehhez kapcsolódóan az emberi egészségre gyakorolt hatásukat, annak fényében, hogy évente több milliárd fogkefét használnak és dobnak ki. Egyfajta modellkísérletnek tekinthető a kutatásuk, miután a fogkefe világszerte széles körben ajánlott egészségügyi eszköz.

A „bölcsőtől a sírig” elemzésnek is nevezett módszertan a termék életciklusa során figyelembe veszi a termék minden szempontját, beleértve a nyersanyagokat, a gyártást, a felhasználást, a szállítást és az ártalmatlanítást. A kutatók a British Dental Journal fogorvosi szaklapban publikálták az eredményeiket. "Kutatásunk azt mutatja, hogy az elektromos fogkefék károsak a bolygóra, valamint a gyártási folyamatban és a forgalmazásban részt vevő emberekre" – állítja Brett Duane, a TCD vezető kutatója és professzora.

A tanulmány arra következtetett, hogy az elektromos fogkefe gyártása 10 órás hatást gyakorol az úgynevezett egészségkárosodással korrigált életévekre (DALY, Disability-Adjusted Life Years) ami ötszöröse egy szokásos műanyag fogkefének. Bár azt hihetnénk, hogy a bambusz fogkefe a leginkább fenntartható megoldás, ez téves elgondolás, ugyanis az ilyen fogkefék előállítása megakadályozza a földek jobb felhasználását vagy a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozását a növekvő erdőkkel – érvelnek a kutatók.

A legjobb megoldás a műanyag fogkefe marad, de csak akkor, ha az újrahasznosítási folyamat része lehet. Az újrahasznosítható műanyag fogkefékhez nem kell sok földterület, és a gyártásukhoz sem használnak sok vizet. A legfontosabb mindenképpen az, hogy a műanyag az újrahasznosítási láncban maradjon. A szakemberek egy olyan rendszert javasolnak, amelyben a műanyag fogkefék összegyűjthetők, majd új termékké alakíthatók. A kutatók szerint az ilyesfajta életciklus-értékelés akár egy fenntarthatóbb rendszer felé terelheti az egészségügyi szolgáltatókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?