„Komám, lesz-e ma eső?” Hobbija is az időjárás a meteorológus Nagy Istvánnak

Bár gyermekkorában félt a villámlástól, ma már egy szép viharfelhő lefotózása miatt bármikor kiszalad a határba. Nagy István meteorológus-megfigyelő, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) munkatársa önszorgalomból épített meteorológiai megfigyelőállomást lakóhelyén, a különleges mikroklímával rendelkező Szentegyházán.

„Semmi új a pakliban: kellemes idő mellett a délutáni órákban azért elgurulhat a gyógyszer. Így zuhé, hepaj, csuhaj, némi légköri díszhisztivel van kilátásban, mindez legfőképpen a hegyeink mentén. Kellene az eső...” – olvashatjuk a  szentegyházi meteoállomás Facebook-oldalának egyik friss bejegyzésében. A frappáns, sokszor humort sem nélkülöző, ám tudományos igénnyel megfogalmazott helyzetjelentések mögött álló fiatalember Nagy István, aki az ANM csíkszeredai meteorológiai állomásán végzett munkája mellett hobbijának is a meteorológiát választotta.

Gyerekkori érdeklődéstől a hivatásig

„7-8 éves lehettem, amikor megtetszett ez a dolog, nem is tudom megfogalmazni, mi fogott meg benne. A történet talán még kisebb koromra nyúlik vissza. Kisgyerekként nagyon be voltam pánikolva a viharoktól. Gyakran voltam Ozsdolán, Felső-Háromszéken a nagyszüleimnél és megunta a család, hogy amikor egy kicsit kezdett fújni a szél, én bőgtem, hisztériáztam. Nagyapám katonatiszt volt, a temperamentuma is olyan volt és nem nagyon tolerálta ezt a dolgot. Megfogott, kivitt az udvarra, amikor még csak távolabb villámlott és azt mondta, nézzem. Én nagyon meg voltam ijedve, de megkérdezte minden dörgés-villámlás után, hogy lett-e valami bajom. Idővel rájöttem, hogy nem is félelmetes, hanem nagyon szép jelenség ez” – idézte fel a kezdeteket Nagy István.

A viharral való megbékélést követte a felhők iránti szeretet, a mozgásuk valóságos „hűha”-élményt okozott a nyiladozó szemű kisgyereknek. Bátyjával az udvarra kitett hőmérővel kezdték a megfigyeléseket, és egyre fokozódott érdeklődése, hogy megértse az örökké változó időjárás mögött meghúzódó jelenségeket, törvényszerűségeket. István családi ismerős által jutott el a sepsiszentgyörgyi meteoállomásra, és ezután kezdődött el - mint fogalmazott - a „bolondéria”: papírokra vetette a mért adatokat, deszkából széliránymutatót eszkábált. Édesapja révén hozzájutott meteorológiai könyvekhez, és az első műszerekhez is. Ezek a felszerelések már „dobtak egyet” a megfigyeléseken.

„Az érdeklődés a mai napig tart és így lett végül nekem a munkahelyem is a meteorológiai szolgálat, a csíkszeredai meteorológiai állomáson dolgozom” – mondta el István. Szentegyházára a párja révén került, és a szenvedélyétől itt sem szakadt el. A jelenlegi polgármesterrel, Sándor Lajossal - aki rövid ideig dolgozott a székelyudvarhelyi meteorológiai állomáson - egy esti beszélgetés alkalmával felvetődött Szentegyháza fennsíki elhelyezkedéséből adódó mikro- és mezoklímája, amely eltér az udvarhelyi és a csíkszeredaitól is

„Én akkor mondtam, hogy nekem van egy ilyen páratartalom- és hőmérsékletmérő analóg műszerem, és legalább a hőmérsékletet és az esőt kezdjük el folyamatosan mérni. Ez volt 2013 őszén” – mondta el a szentegyházi meteoállomás kezdeti lépéseiről István. Az ötlet nyomán Sándor Lajos kertjében helyi asztalos ismerősökkel csináltatott műszervédő házat, oda installálták az analóg műszereket, amielyek hetente papírra rögzítették az adatokat. Ezek a papírok a mai napig is megvannak.

Facebook-profil poénból, de komolyan

2014-ben látott napvilágot az első Facebook-bejegyzés Szentegyházi meteo állomás néven. „A profil poénból indult. Gondoltam a sarki turkálóktól a fagyizókig mindennek van Facebook-oldala, miért ne készítsek én is egy ilyet. Esetleg annyi komoly célom volt az egésszel, hogy ha valaki hosszabb távon érdeklődik, például arról, hogy mennyi esőt mértünk az adott hónapban, annak tudjak ott írni, közölhessek némi adatot” – elevenítette fel István a Szentegyházi meteo állomás Facebook-oldal elindítását. 

Emlékezetes esemény volt az állomás életében egy 2014-es eset, amikor jött egy nagy „csúnya” viharfelhő, amit István szakmai szemmel valójában gyönyörűnek látott. „Gyönyörű szerkezetű, hatalmas viharfelhő érkezett. Muszáj volt kifutnom a mezőre a fényképezőgéppel pár fotót készíteni. Ezeket közzétettem az oldalon és egyszer csak meglepődve néztem, hogy több mint 24 ezer megtekintésnél jár a bejegyzés. Mondtam magamnak: mi van? Én csak felraktam azt a képet, hogy nézzétek meg, milyen betyár felhőnk volt, de valahogy nagyon bejött az embereknek. Ez volt egy olyan elindító szikrája az egésznek, hogy kikerült a nagyvilágba ez az oldal, pedig soha nem volt célom, hogy ismert, vagy menő legyen. A fő célom a mai napig is az adatgyűjtés, hogy 10-15 év múlva legyen egy adatbázisom, amit fel lehet dolgozni” – fejtette ki tevékenységével kapcsolatosan István.

Az emberek kíváncsiak az időjárásra, így a szentegyházi megfigyelések Facebook-oldalát folyamatosan „táplálja” a fiatalember, hozzátéve: újat, saját, egyedi információt nem tud mondani, ő maga is külső forrásokra támaszkodik. Viszont a személyes megjegyzéseivel, kommentárjaival mégis teljesen egyénivé varázsolja időjárás-jelentéseit.

„Én nem tudok hivatalos lenni. Nem tartom magam komolytalannak, de nem látom értelmét akadémiai szövegeket írni. Úgy adom elő magam az oldalon, mint esti sörözésnél egy ismerősnek: ’Jön egy nagy idétlen vihar, elver mindent, szedd össze a szénádat, rakd bé a csűrbe, mert holnap elázik, s aztán verheted a fejedet a falba’. Ennél szebben nem tudom elmondani” – jegyezte meg István a bejegyzéseinek közvetlen hangvételéről.

A meteorológus MacGyver

Továbbra is szeretné fejleszteni a szentegyházi állomást. Mint elmondta: a mostanit megelőző régi automata állomás kísérleti jelleggel épült, és négy éven keresztül működött. „Gyakorlatilag szigetelőszalag, drótkötegelő, bogozott drót tartotta össze, a jeladó egy átalakított walkie-talkie volt. Úgy raktam fel, próbaképpen, MacGyver-féle összerakott tákolmány volt, de működött. Néha ki kellett menjek és kettőt vágjak rá. Küldte a széladatokat, a hőmérsékletet, páratartalmat és mért csapadékot” – részletezte.

Ezt követően úgy döntött, összerak egy új mérőállomást. Bevonta egy helyben lakó kollégáját, a helyszín pedig maradt az eddigi, annyi változtatással, hogy átköltöztették a telek egy másik részére, ahol a mért adatok reprezentatívabbak. Az új állomás ez év áprilisától működik, eddig hiba nélkül küldte az adatokat. „Önerőből készítettem el, ez az enyém, de a közösségé is, akiket kiszolgál. Beletettem egy kis pénzt is, így idén biztos nem veszünk autót” – mondta nevetve a fiatal meteorológus.

A Facebook-oldal követőitől számos biztató visszajelzést kapott már, de Szentegyházán is odafigyelnek a tevékenységére. István egy történetet is felelevenített: egy idősebb gazda, aki ugyanazon a határrészen gazdálkodik, ahol az állomás is található, nekiszegezte egy nap a kérdést: „Komám, lesz-e ma eső?”. A szénáját féltő gazdának megmondta, lesz délután eső, nem is kicsi, így azt javasolta, rakja el a szénát, mert az eső megveri. Végül a jóslat bevált, a bácsi még egy üveg sörrel is megjutalmazta az esőre figyelmeztető fiatalembert.

(Címlap fotó: Nagy István, meteorológus-megfigyelő)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?