9 dolog amiről lemondhat nagyböjtben, és még a környezetnek is jót tesz vele

Február 26-án, hamvazószerdán megkezdődött a nagyböjt. A húsvétvasárnapig tartó időszak alkalmas arra, hogy valamit tegyünk magunkért: mondjunk le egy káros szokásunkról, csendesedjünk el, figyeljünk befelé vagy éppen töltsünk több időt szeretteinkkel. Akár vallási vagy egyéb okok miatt is megfogadhatjuk, hogy lemondunk valamiről. Ha olyasmi igyekszünk elkerülni nagyböjt idején, amely amúgy is káros a környezetünkre, azzal még egy plusz jót teszünk. Ehhez adunk néhány ötletet. 

Műanyag zacskók

Bár mindenkinek van otthon egy nagy zacskója, amelyben a többi kisebb zacskót gyűjti, a vásárlásokkor kapott vékony szatyrok legtöbbször egyenesen a kukában landolnak. Egy kis tudatossággal azonban könnyen lemondhatunk ezekről az egyszer használatos műanyagokról. Régi függönyökből varrhatunk vagy akár vásárolhatunk is vászonzsákokat, amelyeket ha vásárlás előtt a táskánkba dobunk és ebbe rakjuk például az almát, máris megspóroltuk a zacskót. Leteszteltük, az üzletekben nem néznek furcsán, ha ilyennel vásárolunk.

Pillepalack

Ha háztartásunk szeméttermelését szeretnénk csökkenteni az egyik leglátványosabb változást az hozza, ha az ásványvíz és üdítőitalok vásárlásáról, ezáltal a pillepalackokról. Sajnos nem mindenhol alkalmas fogyasztásra a csapvíz, ezen a problémán egy egyszerű víztisztító kancsó vagy egy csapra szerelhető szűrőberendezés segíthet. 

Chipsek, rágcsálnivalók

Ezek többsége nemcsak egészségtelen, tele van adalékanyagokkal, de csomagolásuk nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható. Mondjunk le ezekről húsvétig, ezzel testünkkel és a környezetünkkel is jót teszünk. Ha pedig nassolnánk, együnk aszalt vagy éppen friss gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat.

Közösségi média

Hogy segít a környezeten az, ha nem görgetjük a Facebookot és az Instagramot? Fontos tudni, az internet energiafogyasztással és szén-dioxid-kibocsátással jár, így kár lenne ezt az időt és energiát is elpazarolni. Tízpercnyi facebookozás helyett például tájékozódjunk hiteles forrásokból a környezetvédelemről és a lehetőségeinkről, amelyekkel mint egyén tehetünk valamit. Sok kicsi sokra megy.

Húsmentes napok

A veganizmusról szóló vitán is kiderült, hogy, az étkezés mindenki egyéni és személyes döntése. A szakértők azonban megegyeznek abban, hogy a táplálkozásban fontos a változatosság és a mértékletesség. Éppen ezért ha eddig húst hússal ettünk, egyszer-egyszer próbáljunk ki egy-egy húsmentes fogást. Új alapanyagokat és ízeket ismerhetünk meg ezáltal, ha pedig csökken a húsfogyasztásunk, azáltal a környezetnek is jót teszünk.

Élelmiszerpazarlás 

Ez tűnhet a legkönnyebb lemondásnak, hiszen ki szeretné az élelmiszert (s ezáltal a pénzét is) pazarolni. Azonban ha őszinték vagyunk magunkkal, be kell valljuk, hogy néha azért mi is kidobunk ezt-azt. A legfrissebb kutatások szerint a világon minden emberre naponta 500 kalóriányi elpocsékolt élelmiszer jut. Ha ez az élelmiszermennyiség nem menne a szemétbe, négy ember helyett öt is táplálékhoz jutna. Tervezzük meg a heti menüt, vásároljunk tudatosabban, használjuk fel az otthon lévő alapanyagokat, mielőtt megromlanának és legyünk kreatívak a maradékok felhasználásában. A megszáradt kenyérből készítsünk prézlit, a megmaradt sült húst felvágva a házi tortillába tehetjük, a megmaradt laska jól jöhet a másnapi levesbe betétként, vagy akár tésztasalátába – csak néhány példa.

Impulzív vásárlás

Csak beszaladunk a boltba tejért és kenyérért, aztán a kasszához már teli kosárral állunk. Vásárolunk még az ínycsiklandozó zöldségekből és gyümölcsökből, megkívánunk valamilyen nassolnivalót (mert például éhesen mentünk a boltba), eszünkbe jut, hogy kifogyóban a mosogatószer és hát a gyereknek, a férjünknek/feleségünknek is viszünk valami apróságot. Ha gyakoriakká válnak az impulzív vásárlásaink, azzal nemcsak a környezetet terheljük (hiszen felesleges termékeket is megvásárolunk), de a pénztárcánkat is.

Autó

Bármennyire is kényelmes számunkra, saját egészségünk és környezetünk érdekében jobb, ha néha otthon hagyjuk az autónkat. Ha van lehetőségünk, válasszuk a tömegközlekedést, menjünk rollerrel, akár görkorcsolyával munkába, vagy egyszerűen csak sétáljunk. Úgyis itt a tavasz, ilyenkor jól esik a levegőn lenni.

Fast fashion

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a divatipar, mennyire káros is a környezetre. Ahogy a szakértő is elmondta, a fast fashion üzletek évente 16-25 dobnak piacra, a rendkívül olcsó termékek azonban néhány használat alatt tönkremennek, így folyamatosan újabb vásárlásra késztetnek. Ruhákra azonban időnként szükségünk van, ám ahelyett, hogy ezeket az üzletláncokat támogatnánk, vásároljunk egyedi és különleges darabokat rejtő outletekben, turkálókban, vagy fedezzük fel a szekrényünk mélyén lévő holmikat. Ki tudja, talán ott bujkál az új kedvenc pulcsink, kabátunk?

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?