Kilenc dolog, amiről lemondhat nagyböjtben

Míg a szerelmesek a Bálint-napot ünnepelték, addig a keresztény világban hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjti időszak. A hagyományok szerint ilyenkor az emberek mértékletességre törekednek, ilyenkor nem szokás például nagy ünnepségeket tartani. Világnézettől függetlenül ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és próbáljunk megszabadulni káros szokásainktól. Összeszedtünk kilenc olyan dolgot, amiről ha lemond egy kis időre, csak jó tesz magának.

  • Hús és állati eredetű termékek. Nem kell mindenki vegán vagy vegetáriánus legyen. A húst hússal étrend viszont megterhelheti szervezetünket, ezért iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot, fogyasszunk zöldséges ételeket és együnk több gyümölcsöt.
  • Nassolás. A nassolás a főétkezések közötti, nem tervezett étkezés, amikor általában édességet (csokoládét, süteményt) vagy sós rágcsálnivalót (perec, chips) fogyasztunk. Szervezetünk szempontjából azért káros, mert ilyenkor egészségtelen táplálékot fogyasztunk, ami nemcsak a felszaladó plusz kilókban, hanem egészségi állapotunkon is megmutatkozhat. Próbáljunk ezért tudatosan odafigyelni étkezéseinkre, és ha nassolni támad kedvünk, inkább együnk valami tápláló ételt.
  • Kávé és energiaital. A kávé élénkítő hatása jól ismert, sőt bizonyos mértékű fogyasztása egészségünkre is jótékony hatással van. A baj akkor kezdődik, ha az éberséget és hatékonyságot csak még egy kávéval vagy energiaitallal tudjuk elérni. Próbáljunk nemet mondani az ötödik kávéra és fáradtságunkat győzzük le másképpen: mozogjunk kicsit, igyunk vizet, sétáljunk a friss levegőn.
  • Alkohol. Nincs azzal semmi gond, ha az ember néha-néha megiszik egy pohár bort vagy sört. Érdekes kihívás lehet viszont tudatosan lemondani erről és megtapasztalni, milyen egy baráti összejövetel alkoholos italok nélkül.
  • Impulzív vásárlás. Hányszor került a bevásárlókosarunkba olyasmi, amire igazából nincs is szükségünk? Egy szép bögre, egy új játék a gyereknek, rágcsálnivaló az esti filmhez stb. Az impulzív vásárlás olyan előre nem tervezett, gyors vásárlási döntés, amikor tapasztalatok és előzetes mérlegelés nélkül, a vásárlás helyszínén befogadott ingerek hatására döntünk egy bizonyos termék megvásárlásáról. Igazi veszélyt jelent a pénztárcánkra nézve, ezért igyekezzünk tudatosan figyelni vásárláskor és tényleg a legszükségesebbeket beszerezni. Nagyon sok pénzt spórolhatunk így.
  • Szundi. A reggelek első dilemmája: kinyomjam vagy ne? Az ébresztőóra csörgése utáni még öt percnyi alvás szakértők szerint nem tesz jót egészségünknek, hiszen testünk reggelente többször is átéli az ébredési folyamatot, újrakezdődik az alvási ciklus, így végül még fáradtabban kelünk fel. Emellett kutyafuttában készülődünk, kimaradhat a reggeli, otthon felejthetünk valami fontosat. Kísérleti jelleggel próbáljuk ki, mi történik, ha ébredéskor rögtön felkelünk, hátha ez a kulcsa egy sikeres napnak.
  • Tévéműsor és sorozat. Azzal nincs semmi gond, ha esténként megnézünk egy filmet, esetleg kedvenc sorozatunkat. Ha viszont akkor tesszük ezt, amikor kicsit kettesben lehetnénk a párunkkal vagy lenne időnk a gyerekekkel játszani, konfliktusok forrása lehet. Kapcsoljuk ki néha a tévét, mondjunk nemet az izgalmas sorozat következő részére és töltsünk minőségi időt családunkkal.
  • Közösségi média. Az egyik legnagyobb függőség forrása, ami észrevétlenül rabul ejtheti az embert. Folyamatosan jelen vagyunk Facebookon, Instagramon, Twitteren, mert szeretjük tudni a híreket, mi történik a világban, a családtagjainkkal, ismerőseinkkel. A folyamatos jelenlét azonban értékes órákat vehet el napunkból. Legyünk ebben is tudatosak és igyekezzünk csökkenteni a telefonnal töltött időt, mondjunk nemet a folytonos görgetésre.
  • Telefon. Nemcsak a közösségi médiától, a telefonunktól is függünk, hiszen még ébredéskor is ez az első dolog, amit megfogunk. Szinte mindig mellettünk van, munka és pihenés közben is, hiszen ügyes-bajos dolgainkat intézzük rajta, megörökítjük a fontos pillanatokat stb. Lehet azonban okosan is használni és el lehet hagyni a telefonmatatást mint pótcselekvést. Próbálja ki például, hogy a vécére nem telefonnal megy, vagy a kutyasétáltatáskor otthon hagyja a készüléket.

Kapcsolódók

Kimaradt?